Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Kadın sözü dinlenmeli!

Bayramınız kutlu olsun. Artık birbirimizi incitmekten vazgeçelim. Mevlana'nın Yunus Emre'nin felsefesi hepimizi kucaklamaya yeter. Anadolu insanı sevmeyi bilir. Erkeği de kadını da sağduyuludur. Buna rağmen siyasette ve yerel yönetimde bu topraklarda hâlâ kadına yer yok! Erkek egemen siyaset bildiğini okuyor. Kadın üzerinden siyaset üretiyor, oy hesabı yapıyor. Fakat bir kadının belediye başkanı seçilmesine tahammül edemiyor.
Kadın, yüzyıldır imkânsız olan bir işi ısrarla istiyor. "Yerel yönetimde ben de varım" diyor.

***

TÜBİTAK istedi. Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Berrin Koyuncu araştırdı. Bir buçuk yıldır, 2004-2014 döneminde görev yapan 39 kadın belediye başkanı ile konuştu. Ağırlıklı konu: Kadın belediye başkanı, kadınları siyasete ısındırıyor mu? Kapatılan Seyrek Belediye Başkanı Nurgül Uçar ile yaptığı görüşmede dedi ki: "Kadın başkanlar arasında da iletişim sorunu var. Görevden ayrılanı kimse hatırlamıyor."
Önümüzdeki ay bitecek çalışmanın sonuçlarını merak ediyorum. Kadın üzerinden siyaset üreten dernekleri ve erkek siyasetçileri, bu yeni kadın penceresini analiz etmeli.
Yerel yönetimlerde kadın karnemiz kırıklarla dolu. İlk defa belediye seçimini 1930'da yaptık. 83 yılda 30 bin belediye başkanı seçtik. Sadece 79'u kadın. Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı Sadiye Hanım İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın hemşehrisi. 1930'da Artvin Yusufeli'den seçilmiş. İnsan hemşehrisini unutur mu?
1956'da Midyat'tan seçilen Zekiye Midyat, ilçesinde devrim yaptı. Şanslı, torunu yönetmen, hayatı film oldu. Kocaeli Fuarı'nın kurucusu Leyla Atakan, 1960'lara damga vurdu.
***

Yeşilçam'ın vazgeçilmezi İstanbul'da 1968'e kadar kadın belediye başkanı yok. Çağlayan Ege Çatalca'dan seçilince İstanbul sicilini temizledi. 1989'da Fatma Girik, Gülay Aslıtürk ve Gülay Sonnur Yalnızoğlu listeye eklendi. Arkası gelmedi. Başkent Ankara henüz kadın belediye başkanıyla tanışmadı. İzmir'in ilk kadın belediye başkanı Dikili'de yaşayan 95 yaşındaki Seniha Tınay. Yerel seçimler öncesi lobi yapan erkek siyasetçiler, bari gidip Tınay'ın elini öpsün.
İstatistikler, kadın sözünün dinlenmek istemediğini gösteriyor. Kadının yerel yönetimdeki gücü binde 3 bile değil. Bu değişmeden Türkiye değişir mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA