Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Mumcu, siyasetin yeni umudu mu?

Aslında Erkan Mumcu'nun istifası sürpriz değil. Uzun süredir politika kulislerinde böyle bir istifanın olacağı konuşuluyordu. Bilinmeyen sadece istifanın zamanıydı. Ve tabii daha da önemlisi siyaset dünyasında nasıl bir yankı yaratacağıydı.
Görünen o ki, siyasette 'boşluk' tespiti yapanların beklentilerine uygun bir çıkış oldu. Bu beklentilerin toplumun talepleriyle çakışıp çakışmayacağı ise henüz belli değil. Ancak belli olan şu; bu istifa, üzerinden 24 saat geçmemesine rağmen, 'merkez sağ'ın belli kesimlerinde bir hareketlenme yarattı. Özellikle İstanbul ANAP ve DYP kulisleri bir hayli hareketli. Ama daha önemlisi benzer bir beklentinin CHP içinde ve çevresinde de olması.
Aslında istifanın ayak seslerinin yoğunlaştığı son bir hafta içinde Ankara kulislerinde ilginç hesaplar yapıldığı biliniyor. Bu hesapların içinde kamuoyuna ilginç gelecek isimler de var. Bunların başında da CHP içinde umduğunu bulamayan Kemal Derviş ve arkadaşları geliyor.
Denilen şu ki, AK Parti'den, bağımsızlardan ve CHP'den gelenlerle yeni bir hareketin doğuşu hedefleniyor. Merkezin yeniden tarif edileceği, AB sürecine uygun, 'öteki'likle merkez arasına sıkışmayan ve sol söylemlerin de yer alacağı yeni bir yapılanma.
Erkan Mumcu'nun istifasıyla başlayan siyasi çıkışı, çizgileri henüz belirlenmiş de olsa kulislerde böyle yorumlanıyor. Merkez sağda birleşmeyi savunan ANAP'lı bir siyasetçi gelişmeyi heyecan verici olarak niteliyor ve şöyle diyor: 'ANAP'ta çıkış arayan insanlar için yeni bir umut. Parti zaten şu anda başsız. Memnun kalınsa da, kalınmasa da bu gelişme en çok ANAP'ı etkileyecek." Eski DYP il başkanlarından genç ve deneyimli bir siyasetçinin tespitleri ise etkileyici. Genç siyasetçi Erkan Mumcu'nun istifasını birkaç açıdan değerlendiriyor. Ona göre bu çıkış, kısa vadede AK Parti'de sadece ' parça tesiri' yaratabilir. Asıl etkinin ise orta vadede görüleceğini belirten genç siyasetçi sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bunu bir kırılma noktası olarak görüyorum. Erkan Mumcu, akıllı, siyaseti bilen, sağla genleri örtüşen ve Türkiye'de merkez sağın sürükleyici bölgesi Ege'den gelen bir isim. Bir başka önemli nokta ise Mustafa Sarıgül'ün oluşturduğu toplumsal hareketlilik, Kurultay'da biraz akamete uğrasa da sadece CHP'de değil toplumun başka kesimlerinde de umut yarattı. Bu zeminde Mumcu'nun çıkış yapmasını doğrusu ilginç buluyorum." AK Parti kulislerinde ise daha temkinli bir yaklaşım sergileniyor. Ortada icraat olmadığına dikkat çeken bir AK Partili şöyle diyor: "AK Parti iki yılda Türkiye'ye istikrar ve güven getirdi. Halkın iktidarı değiştirme talebi yok . Ayrıca kendi bakanlığında umut veren ne yaptı ki, halka yeni iktidar alternatifi olsun?"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA