Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Beyoğlu geçmişini kucaklıyor

Beyoğlu Platformu, 'İstanbul Dostu' olanları ilginç bir etkinliğe katılmaya çağırıyor. Adı bile İstanbul'un bugünü açısından anlamlı: "Ahde Vefa, Kamondoları Anma Haftası"...
Bu çağrı, İstanbul'un modernleşme tarihinde iz bırakanlara bir ' vefa' borcu olduğu kadar, geçmişiyle barışması açısından da dikkate değer bir çağrı. Çağrının altında Beyoğlu Platformu imzası var. Ama sadece onlar değil, aralarında Beyoğlu Belediyesi, İnsan Yerleşimleri Derneği, 500.Yıl Türk Musevileri Müzesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin de bulunduğu önemli kurumlar da bu etkinliğe katkı sunuyor. Bu ortak çağrı için bölgede ciddi anlamda iz bırakan bir aile seçilmiş: Kamondo Ailesi. Uzun soyağacı olan Yahudi bir aile. Büyükbaba Abraham Salomon Kamondo 1785 doğumlu ve Türkiye'de sarraf olarak ünleniyor.
Peki neden Kamondo ailesi?
Bu soruya Beyoğlu Platformu adına Naim Güleryüz şöyle cevap veriyor: "İstanbul'un şehircilik tarihine sahip çıkmak için simgesel bir şey seçmeliydik. Bu da Karaköy Bankalar Caddesi'nde bulunan 'Kamondo Merdivenleri'ydi. Merdivenler bir simge. Aslında şehirleşme açısından önemli olan çok sayıda han, okul bu aile tarafından yapıldı. İlk belediyemiz olan Beyoğlu 6. Daire'nin kurucularından biri de Salomon Kamondo..."
Ailenin Türkiye ile kopmayan bağını ise Naim Güleryüz şöyle anlatıyor: "Salomon Kamondo, ölmeden önce Paris'e torunlarının yanına gidiyor. Ve orada yaşamını yitiriyor. Vasiyetinde İstanbul'a gömülmeyi istiyor. Hasköy'de anıt mezar inşaa edilmiş ve naaşı Paris'ten İstanbul'a getirilerek devlet töreniyle toprağa verilmiş."
Bu ailenin seçilmesini bir başlangıç olarak niteleyen Güleryüz, asıl amaçlarını ise şöyle anlatıyor: "Sürekli bozulan bir İstanbul var. Biz bu simgesel çıkışla, bölgenin tarihsel kimliğine sahip çıkmayı hedefliyoruz. Ayrıca bu coğrafya hem Osmanlı hem de Cumhuriyet döneminde Yahudilerin Hıristiyanların ve bir çok milletin sığındığı bir 'selamet limanı' olmuştur. Biz her iki dönemi de tanıtan, belgeleyen bir çalışma yürütmek istiyoruz. Bu çalışmanın ilk adımı Kamondo ailesidir."
Bugün Galata'daki Anemon Oteli'nde başlayacak kutlamalar, bir hafta boyunca farklı etkinliklerle sürecek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA