Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Anavatan'da 'Kürt' tartışması

Kulisler siyasetin aynasıdır bir anlamda. Oradaki hareketliliğe bakarak siyasetin yönünü izleyebilirsiniz. Peki son günlerin siyaset kulislerinde neler konuşuluyor? Kuşkusuz en çok konuşulan Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ' Kürt Sorunu' tespiti. Bu tespit sadece AK Parti'de değil, başta CHP olmak üzere bütün muhalefet partilerinin hem açık hem de gizli gündeminin en önemli maddesi. Bu bir tek şeye işaret ediyor, Türkiye'nin gündemini ve siyasi yönünü hâlâ AK Parti ve Başbakan Erdoğan belirliyor.
Başbakan Erdoğan'ın bu sürpriz çıkışı muhalefet parti liderlerinin ' ağır ve sert' eleştirilerine maruz kalsa da asıl önemli yanı o sert muhalefet eden partilerin bile gündemini belirlemesi.
Bu açıdan en çarpıcı gelişme Anavatan Partisi'nde yaşanıyor. AK Parti'deki ' misafirliği'ne son vererek Anavatan Partisi'nin başına geçen genç siyasetçi Erkan Mumcu, kısa sürede hem partiye hareket getirdi hem de genel kamuoyunda yeni bir ' umut' yarattı. O süreci izleyen biri olarak Erkan Mumcu'nun ilk çıkışında eksen aldığı ' Özal misyonu' ve ' özgürlükçü demokrat' söylemi bu ' umudun' temel dayanaklarıydı.
Erkan Mumcu, Anavatan Partisi'ne geldiği ilk gün yaptığı konuşmada " Özal'ın yarım kalan misyonunu tamamlayacağım " diyor ve ' Özgürlükçü demokrat' bir çizgi izleyeceğini söylüyordu.
Şimdi kulislerde ve özellikle de doğu ve güneydoğu teşkilatlarında Mumcu'nun ilk açıklamalarıyla, son yaptığı ' Kürt Sorunu ifadesi kabul edilemez' tespiti tartışılıyor.
Bir partili şöyle diyor: "Hepimiz şaşkın durumdayız. Özal Türkiye'de ilk kez Kürt sözcüğünü söyleyen, kaset yasağına son veren bir isimdi. Genel başkanın şimdiki yaklaşımı ' Özal misyonu'nun bir devamı olamaz. Bu bizi özellikle buralarda zor durumda bırakır." Bir başka partili ise CHP ile Anavatan'ı kıyaslayarak şöyle diyordu: "CHP 15 yıl önce yazdığı raporu inkar etti. Bize gelince bizim eski Genel başkanımız Mesut Yılmaz ' AB'nin yolu Diyarbakır'dan geçer' diyordu. Bu noktadan geri giderek Türkiye'nin temel sorunlarını çözmemiz mümkün değil. Toplum çözüm bekliyor. Sadece iktidarın söylediklerini eleştirmek yetmez. Biz ne öneriyoruz? Bunun açıkça ortaya konması gerekiyor." Türkiye'nin temel sorunları, AK Parti'den CHP'ye Anavatan'dan DYP'ye her kesimde enine boyuna tartışılırken klasik söylemi aşan yeni siyasi yaklaşımlar ciddi sarsıntı yaratıyor. Aynı parti içinde farklı yaklaşımlar zaman zaman kopma noktasına bile gelebiliyor.
Kim bilir belki de Türkiye bu sarsıntılarla ortak çözümü bulacak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA