Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

İzmir'de favori CHP'nin AK Parti korkusu

Önceki gün İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin konuğu olarak İzmir'deydim. Seçimlere iki hafta kala İzmir'de nasıl bir seçim havası olduğunu izlemek için şehri biraz dolaştım.
İlk dikkat çekici şey, şehirdeki seçim havasının bölge bölge değişkenlik göstermesi...
Bir kesim CHP'nin açık ara önde olduğunu söylüyor, bir kesim sandıkta farklı bir sonucun çıkacağını...
Doğrusu dışarıdan bakınca da İzmir CHP açısından "kale" olma özelliğini koruyacak gibi görünüyor. Ancak hâlâ kafalarda soru işaretleri var.
Bunun nedeni de Türkiye'yi de kapsama alanına alan ve giderek daha fazla hissedilen ekonomik krize rağmen esnafın CHP'ye negatif bakışı...
Bunun İzmir'e özgü birçok nedeni var.
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş şöyle diyor:
"Bence seçim ortada. Gerçi anketler CHP'yi önde gösteriyor ama bu hiç belli olmaz. Çünkü burası İzmir... İzmir Genç Parti'ye yüzde 17 oy vermiş bir il. Bu yüzden İzmirlilerin ne yapacağı belli olmaz."
CHP'liler ise böyle bir kaygı taşımıyor. Bir CHP'li şöyle diyor:
"İzmir'de CHP açık ara önde. Biz Taha Aksoy'un iyi bir performans göstereceğini bekliyorduk. Ama gösteremedi. Daha çok Aziz Kocaoğlu'nun polemiklerine takılıyor. Bu da durumun değişmeyeceğini gösteriyor."
Aynı CHP'li bir başka ilginç noktaya daha dikkat çekiyor.
"İzmir'de vatandaş sonuç alacağı partilere yöneliyor. Bu da CHP'nin de AKP'nin de yüksek oy alacağı anlamına geliyor. Ama bu yoğunlaşma mevcut durumu değiştirir mi belli değil."
İzmir'de seçimi etkiyeceği öne sürülen ve çok konuşulan bir şey de, İzmir'in İstanbul ve Ankara'yla arasındaki farkın son yıllarda giderek artması.
Bir anlamda İzmir'in düşük profil kalması İzmirlilerde rahatsızlık yaratıyor. Bunu iktidarın destek olmamasına bağlayanlar da var, "yerel yönetimin beceriksizliği" diye niteleyenler de... Bir esnaf durumu şöyle açıklıyor:
"Biz İstanbul ve Ankara'dan çok geride kaldık. Şu anda ekonomik büyüklük olarak 9'uncu il durumundayız. Yani Denizli ve Diyarbakır klasmanında kalan ve çıkış yolu aramayan bir İzmir gerçeği var. İzmirliler oy kullanırken bu gerçeği dikkate alacak."
Buradan ne çıkacağı da İzmir seçimlerinde sürpriz ihtimalini artırıyor.
İzmir seçimlerini etkileyecek iki önemli etken daha var: Biri rahmetli Ahmet Piriştina gerçeği, diğeri ise merkezi hükümetle büyükşehir belediyesinin aynı partiden olmaması.
Piriştina adının hâlâ sokaklarda konuşuluyor olması ve oğlunun DSP ile birlikte hareket etmesinin, İzmir seçimlerini nasıl etkileyeceği de merak konusu.
İzmir sokaklarına göre CHP favori ama ensesinde bir AK Parti korkusu var.
Hatta bazı çevreler AK Parti'nin sürpriz yapabileceği ihtimalini de bu korkuya bağlıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA