Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

"Baraj değişmezse Meclis'e 3 parti girer"

Geçen hafta AK Parti'nin seçime ve siyasi partilere ilişkin düşüncelerini aktardık. Şimdi sıra CHP'de… CHP'nin Ankara Balgat'taki görkemli genel merkez binasının önündeki sessizliği görünce siyasetin tepesinde yaşanan gerilimlere rağmen, henüz seçim mevsiminin açılmadığını düşündüm.
Bu nedenle CHP'liler, daha çok kurultaya yoğunlaşmış durumda. Bazen gerilimli bazen sessiz geçen il kongreleri bitince Mayıs'ta kurultay yapılacak. Bunu da hem yönetim hem de "biraz" değişimciler çok istiyor. İstek ortak ancak talepler farklı… Özellikle değişimcilerin parti yönetimindeki "Yaşlı kuşak"ın tasfiyesini istemesinin nasıl sonuçlanacağı çok merak ediliyor.
Biz de bu merak içinde, CHP'nin hem kurultaya hem de önümüzdeki bir seçime nasıl hazırlandığını, diğer siyasi partilere nasıl baktığını öğrenmek için CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek'in kapısını çaldık. Özyürek önce neden erken seçim istediklerini anlatıyor:
"Demokrasi bu kadar açmaza girmişse, siz seçim ihtimalini gösteremezseniz o zaman başka şeyleri davet ediyorsunuz. AKP'de ciddi bir oy erozyonu var, tek başına iktidar olma şansı bitmiştir, o kesin."
CHP kendi istediği "Yolsuzluk yoksulluk" gündemini öne çıkartıp siyaseti yönlendirebilir mi belli olmaz ama Özyürek daha şimdiden belli olacak şeyi söylüyor:
"Yüzde 10 barajı değişmezse Meclis'in fotoğrafı da değişmez. Yine 3 parti girer. Biz, CHP'nin birinci olduğu bir Meclis bekliyoruz."
Şimdi gelelim Özyürek'in gözüyle siyasi partilere... İlk sırada kuşkusuz CHP var. Özyürek CHP'de "Bir kimlik problemi var" diyenlere çok net cevap veriyor:
"CHP, kendine özgü bir partidir. Laik demokratik cumhuriyeti savunan Atatürkçü bir partiyiz. Ondan sonra ortanın soluna, Ecevit döneminde ise sosyal demokrasinin çağdaş değerlerini aldık. Belli çevrelerde kafa karışıklığı şuradan kaynaklanıyor, özellikle geçmişte solcuysan milliyetçi olamazsın gibi bir anlayış yerleşmiş. Bunun sosyal demokrasi ile bağdaşmadığı iddiası da çok saçma bir iddia. Mesela Pasok, Helen idealinde bir parti ama sosyal demokrat bir parti. Bir de diyorlar ki Deniz Baykal burayı kapatmış kimseyi sokmuyor. Bir çizgiyi iyi şekilde temsil ettiği için o burada duruyor. Kabul edelim ki, cumhuriyetin kurucu felsefesini savunan bir partiye ihtiyacı var. Onu da biz karşılıyoruz. Ne kadar eleştirilirse eleştirilsin bu çizginin toplumda bir yeri var. CHP olarak sahipleniyoruz."
AK Parti
Esas itibarıyla dinci bir parti… 'Gömlek değiştirdik' diyorlar ama esas istedikleri bazı uygulamalarla şimdi ortaya çıkıyor. Merkezde değil esas dayanağı milli görüş geleneği… Zaman zaman reel politikayı da dikkate aldıkları için kendilerinden olmayan kesimleri de içlerine katıyorlar. Ama gittikçe o kendi çekirdek kadrolarına doğru çekiliyorlar.
MHP
MHP'nin kendine göre bir tabanı var. Kürt açılımı gibi tartışmalar bunlara hep puan getirir. Özel bir şey yapmazlar. Diyelim iki çocuk bayrak yaksa MHP'nin oyu artar.
DP-ANAP
Vatandaş olarak söylüyorum, bir varlık gösteremedi. Ama o kesimin laik Atatürkçü unsurları daha çok CHP'ye meyil etmiş, biraz daha muhafazakâr kesimleri de AKP'ye gitmiş durumda. Tabii seçim öncesi birleşme olsaydı bir varlık gösterebileceklerdi. Siyasette her şey zamanında yapılınca iyi.
Saadet Partisi
AKP iktidarda olduğu için ve iktidar nimetlerini de çok iyi kullandığı için aynı görüşü temsil eden insanlar şu anda AKP'den ayrılmayı düşünmüyor. Ama AKP geriledikçe bir tırmanış olabilir. Şu an önemli bir tırmanış yok. Zannediyorum içlerinde sorunlar da var.
BDP
Esas itibarıyla Kürtçülük yapan bir parti. Bir Türkiye Partisi olma dertleri yok. Mezhebe ırka dayalı parti bence doğru değil.
Mustafa Sarıgül
Biz bunları çok yaşadık, bizden ayrılan çok oldu. Ecevit'in ayrılışı siyasi bir olaydı ama onun dışındakiler için bir şans görmüyorum, bir macera. Herkes davulla zurnayla ayrılır, seçimle boyunun ölçüsünü alır. Sonra da CHP'ye nasıl döneceğim diye uğraşır durur. 10 Aralık Hareketi nerdeyse 10 sene oldu… Bir şey çıkmadı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA