Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Bu değişim 8 yıla bedel

Ankara

Anayasa paketi oylamasının kritik günü son gündü. Nefesini tutup Meclis'e kilitlenen Türkiye nasıl bir sonuç çıkacağını merak ediyordu. Nihayet sonuç, dün 01.56'da Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin tarafından açıklandı:
"336 kabul, 72 ret, 1 boş."
O sırada AK Parti kulisindeydim. Sonuç alkışlarla karşılandı. Oysa 5 dakika önce salona kaygıyla heyecan karışımı bir duygu hâkimdi. Herkes pür dikkat TRT 3'ü izliyor, nasıl bir sonuç çıkacağını merak ediyordu. İçeriden haber alınmadığı için de oyları sayan milletvekillerinin tavırlarından bir sonuç çıkartmaya çalışıyorlardı.
İlk işaret Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu'dan geldi. Sayım sırasında iki elini yana açıp "Oh" deyince, çevredekiler "Tamam geçti ve bu iş bitti" dedi.
Ardından genel kurul salonunun kapısı açıldı ve yüzleri gülen AK Partililer üzerlerinden büyük bir yükü atmanın sevinciyle grup salonuna geçtiler. Kibir yerine sadece birbirini kutlayıp sarılıp öpüşenlerin coşkusu vardı.
Grup salonuna giderken Başbakan Erdoğan'ın yakın çevresinden birine sonucu nasıl yorumladığını sordum, "Tarihi bir gün. AK Parti'nin bugüne kadar yaptıklarını bir kefeye koyun, bunu da öteki kefeye, bu ağır basar. Toplumun önünü açan bir sürecin en önemli adımı atıldı. Sivil siyasetin iradesi ortaya çıktı" şeklinde cevap verdi.
AK Partililer, Başbakan Erdoğan'la birlikte grup salonuna geçtiler ve kapıyı kapattılar. Bir an kendimi o kalabalığın ortasında buldum. İlk defa basına kapalı bir toplantı izleyecek ve bir anlamda tarihe tanıklık edecektim. Bir süre konuşmayı izledim. Kürsüde Başbakan Erdoğan da ve onu pür dikkat izleyen AK Parti grubu da heyecanlı. Başbakanın basına da sızan o konuşması, bana 2007 seçimlerinden sonra yaptığı ünlü balkon konuşmasını hatırlattı. Coşkulu ve kucaklayıcıydı:
"Bir darbe anayasasında en kapsamlı değişikliği yapmak, Anayasamızı daha özgürlükçü, daha demokratik bir yapıya kavuşturmak, 28 yıl sonra bu kutlu kadroya nasip olmuştur. Ben bu yola sizin gibi arkadaşlar, dostlarla çıkmanın ve bu yolu sizlerle birlikte yürümenin, takılmadan, düşmeden ve birbirimizi çiğnemeden, birbirimizi incitmeden menzilden menzile koşmanın bahtiyarlığını yaşıyorum."
Partinin içini karıştırmak isteyenlere de seslenen Erdoğan, "Felaket tellalları, karanlık senaryo yazarları bugün bir kez daha hayal kırıklığına uğradılar" diyerek gruba şöyle seslendi:
"Bu ak kadro vazifesini ziyadesiyle yerine getirdi. 22 Temmuz'da bize verilen oylar annenizin ak sütü gibi helaldir. Sadece size oy verenler değil, oy vermeyenler de sizlerden fazlasıyla razıdır."
Konuşmasını Âşık Veysel, Yunus Emre, Tevfik Fikret ve Muhammet İkbal'den yaptığı alıntılarla zenginleştiren Başbakan Erdoğan, referandum startını da şu sözlerle verdi:
"Bundan sonra kararı millet verecektir. Şimdi millete giderek bir kez daha gerçekleri anlatacağız. Tarihi nitelikteki bu anayasa değişikliğini vatandaşlarımıza çok iyi anlatmalısınız. Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından ne büyük önem taşıdığını, özellikle temel hak ve özgürlükler açısından ve yüksek standartlarda bir demokrasi noktasında neler kazandırdığını milletimize anlatmalıyız."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA