Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Fethullah Gülen ne demek istedi?

Gazze'ye insani yardım götüren "Mavi Marmara" gemisine İsrail askerlerinin saldırısı sadece Türkiye'yi değil, dünyayı da ayağa kaldırdı. İnsanlık dışı bu saldırı birçok ülkede protesto edildi ama en sert tepkiyi Türkiye toplumu verdi.
Sokaklar dolup taştı, İsrail protesto edildi. Başbakan Erdoğan'ın çıkışı diplomatik sınırlar içinde ama sertti, etkisini de gösterdi. Ancak bu bile toplumu sakinleştirmeye yetmedi. Yapılan kamuoyu araştırmaları da bu gerçeği gösteriyor.
Metropoll, olayın sıcaklığı sürerken bir kamuoyu araştırması yaptı. Buna göre toplumun yüzde 60'ı hükümetin İsrail'e tepkisini yeterli bulmuyor.
İşte bu noktada Fethullah Gülen'in açıklaması geldi ve herkesi şoke etti.
"Gördüğüm şeyler hiç de hoş değildi"
diyen Gülen, Gazze'ye yardım götürmeden önce İsrail'le uzlaşma yolunu seçmemelerini "Faydalı sonuçlar doğurmayacak şekilde otoriteye baş kaldırmak" olarak tanımladı.
Gülen'in bu sözleri Türkiye'de bir hayli tartışma yarattı. Yarattı çünkü Türkiye'de "İslamcıların girişimi" olarak görülen ve eleştirilen olay, yine bir "İslamcı Hoca" tarafından eleştiriliyordu. Gerçi ne söylediği tam anlaşılmadı ama böyle de olsa Gülen'in amacının farklı olduğu kesin.
Büyük olasılıkla Gülen, Türkiye'nin sokaklarında yükselen tepkinin daha aşırı bir noktaya ulaşmasını doğru bulmadı ve toplumu sakin olmaya davet etti.
Gülen'in yakın çevresiyle de görüştüm. Hoca'yı iyi tanıyan ve bu tür toplumsal gerilimlere yol açabilecek olaylara karşı tavrını bilenler de aynı şeyi söyledi. Tabii bu çıkışı, daha önce Deniz Baykal'ın "Pensilvanya" açıklamasıyla birleştirip, "Acaba Gülen Hareketi yeni bir iktidar arayışı içinde mi?" diyenler de var.
Yakın çevresi bu yaklaşımı da doğru bulmuyor. Kısaca Gülen, giderek sertleşebilecek bir toplumsal yükselişi bu çıkışıyla biraz olsun aşağı çekmiş oldu. Çünkü toplumun yüzde 60'ı hükümetin tepkisini yeterli bulmayıp daha fazlasını istiyor. Belki de "akil adamlık" böyle bir şey… Bunu ileride daha iyi göreceğiz…

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA