Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Parlamentoya sahip çıkan 400 yıllık gelenek

Yönetim biçimi Anayasal Monarşi ama İngiltere dünyada demokrasinin beşiği olarak biliniyor. Yerel demokrasi geleneğinin tarihi ise bir hayli gerilere 1200'lü yıllara dayanıyor. Cumhurbaşkanı Gül'le Londra'ya geldiğimiz 6 Kasım akşamı ilginç bir etkinliğe tanık oldum.
Binlerce kişi bazı alanlarda bir araya gelerek bizdeki Newroz gibi kocaman odun kulelerini yakarak eğleniyorlardı. Nedeni de 1605'te Katolik olan Guy Fawks arkadaşlarıyla bir araya gelerek Protestan Kralı devirmek için parlamentoyu havaya uçurmak istemesi.
Yaklaşık bin ton civarında barutu parlamentonun altına yerleştirirken 5 Kasım 1605'te yakalanır ve eylemi gerçekleştiremez. Fawks ve arkadaşları hainlikle suçlanıp bir yıl sonra idam edilir. O günden sonra da bugün bir bayram olarak kutlanıyor. Beni o etkinliğe götüren arkadayım Muhlis Arvas şöyle diyordu: "O gün bugündür İngiliz halkı Parlamentoya karşı yapılan bu darbe girişimini unutmamak ve unutturmamak için her yerde büyük ateşler yakar."
Bizim parlamento darbelerle kaç kez "bombalandı" bir düşünün…
Tabii ki İngiltere demokrasinin beşiği olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA