Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

'Dünyanın yerel başkanı'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş bir süre önce Meksika'nın başkenti Mexico City'de Dünyanın Yerel Yönetimler Başkanı seçildi.
UCLG bir anlamda şehirlerin Birleşmiş Milletler'i... Küresel süreç nasıl Türkiye'ye "otonom" bir pozisyon veriyorsa, kentler arasında da İstanbul'u özel bir yere oturtuyor. Artık bir dünya şehri olmaya doğru yürüyen bir İstanbul var. İstanbul'un bu artıları kadar Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın çabasını da göz ardı etmemek gerekiyor.
2010'da Avrupa Kültür Başkenti olan, 2012'de yine Avrupa Spor Başkenti olmaya hazırlanan İstanbul, bu kez çalışmaları ve deneyimleriyle "dünyanın yerel başkanı" oldu. 136 ülkeden binlerce belediyenin üye olduğu bir kuruluşa, İstanbul'un başkanlık etmesi aslında yeni bir sıçrama anlamına geliyor.
Bu sürecin kuşkusuz iç siyasi gelişmelere de etkisi olacak. Başkan Topbaş şöyle diyor:
"Artık biliyoruz ki, dünya nüfusunun yüzde 75'inin şehirlerde yaşadığı günümüzde hiçbir mesele kent yönetimlerinin ortak çabası olmadan çözülemiyor. Bugün çevre, doğal afetler, salgın hastalıklar ve kültürel meseleler hepimizin yani bütün dünya kentlerinin sorunu. hükümetlerin yanı sıra şehirler de bu meselelerde inisiyatif almaya başlıyor."
Geçmişte İstanbul'a ilişkin önemli kararlar alınırken, ağırlık daha çok Ankara'daydı. Hatta İstanbul'un planlanmasıyla ilgili Ankara'da çok sayıda bakanlık ve kurum söz sahibi...
Bugüne kadar İstanbul'a "özel yasa" çıkartılması "Özerklik" yaygınlaşır korkusuyla hep engellendi. Talep de edilmedi. Ancak şimdi bunun bir ihtiyaç olduğunu bizzat İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş dile getiriyor:
"Artık İstanbul'a özel bir yasa çıkartılmalı... İstanbul, İstanbul'dan yönetilmeli..."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA