Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

AK Parti "dinci" parti mi rakip parti mi?

CHP, AK Parti'ye nasıl bakıyor?
Kılıçdaroğlu farkı tam da burada ortaya çıkacak.
Bugüne kadar hep, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun temel sorunlara nasıl baktığı tartışıldı. Ve CHP'nin rotasının ne olacağı soruldu. CHP, yüzünü sola dönüp, sosyal demokrat mı olacak? Yoksa mevcut çizgisini mi sürdürecek?
Ya da içine merkez sağı, Kürtleri hatta muhafazakârları da alarak "biraz değişim" le yetinip, "Ilımlı Kemalist" mi olacak?
Şu çok açık ki, artık CHP çizgisini sürdüremeyecek. Ancak yerine ne koyacağı da pek belli değil. Bu belirsizlik içinde "Yeni CHP"den beklenen, siyasetin normalleşmesine katkı sunması...
Soru şu: CHP, AK Parti'yi "dinci" bir parti olarak mı görüyor, yoksa demokrasi içinde siyaset yapan rekabet edilecek merkez sağda, muhafazakâr bir parti mi?
Son 8 yıla bakıldığında Baykal dönemi CHP'si sert biçimde ilk teze sahip çıktı. AK Parti'nin "dinci Parti" olduğunu savunarak laiklik üzerinden siyaset yaptı. 22 Mayıs öncesi partinin önemli isimlerinden Mustafa Özyürük'le konuştuğumda bu soruyu bir kez daha sordum. O da çok açık cevap verdi: "AK Parti esas olarak dinci bir partidir."
Yeni CHP, bugüne kadar bu siyaset dilini pek öne çıkarmadı. Ancak vazgeçtiğine dair bir işaret de yok. Görünen o ki, eskisiyle uyumlu siyasi söylemler sürüyor.
Örneğin, türban, din eğitimi ve içki kullanımına ilişkin AK Parti'nin söylediklerine, bir muhafazakâr partinin önerisinden çok, "din devletinin altyapısı oluşturuluyor" gözüyle bakılıyor. Bu yaklaşım CHP'nin ulusalcı tabanının gönlünü okşasa da partinin oy almak istediği muhafazakâr kitlelere sıcak gelmiyor.
Aynı zamanda demokrat ve liberaller de bu yaklaşıma sıcak bakmıyor. Bu da siyasetin normalleşmesini engelliyor.
Kısaca seçime kısa süre kala CHP'deki değişimi, temel sorunlara ilişkin politikalardan çok bu yaklaşımda göreceğiz. Siyaset dili değişmeyen CHP'nin temel sorunlara çözüm üretmesi pek mümkün görünmüyor.
Siyasetin normalleşmesinde CHP'nin AK Parti'ye bakışı çok önemli.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA