Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

'Milli Aşireti'nin küresel aktörü

AK Parti kulislerini dolaşırken, genç bir aday adayıyla karşılaşıyorum. Şanlıurfa'dan başvuran genç adamın adı Abdülkadir Milli. İki özelliği dikkat çekiyor. İlki, Siverek'ten İsveç'e uzanan genç yaşamına çok şeyi sığdırması. Türkçe, Kürtçe, İngilizce, İsveççe, Danimarka'ca ve Norveççeyi iyi derecede, Rumence ve Arapçayı ise orta düzeyde biliyor.
Sosyal hayatı da hayli hareketli... Lise çağında İsveç sosyal demokrat dernek başkanlığı, üniversiteyi okuduğu ABD'de ise Müslüman Öğrenci Dernekleri Başkanlığı yapmış...
İkinci özelliğine gelince... Genç adamı Siverek'ten İsveç'e oradan ABD'ye götüren serüvenin başlangıcı hâlâ çözülemeyen Kürt sorunu... 70'li yılların sonunda Başbakan Ecevit'e sunulan bir raporda o zamanki adı "Apocular" olarak bilinen PKK'nın ilk çıkışıyla ilgili şu tespit yapılıyor:
"Güneydoğu illerimiz arasında en ciddi durum Urfa'da. Apocular halk arasında Milli aşiretine dayanmayı başarmışlar..."
İşte siyasetin genç ismi Abdülkadir Milli, bu aşiretin bir üyesi... Bucak aşiretiyle çatışan PKK'ya destek verdikleri için ailenin önde gelenleri 12 Eylül darbesi olmadan Türkiye'yi terk eder.
Ve başta Aşiret reisi Mehmet Milli olmak üzere birçok ismi, tam 32 yıl sonra "Demokratik Açılım" sürecinde ancak Türkiye'ye döner. Ayaküstü de olsa konuştuğum Mehmet Milli şöyle diyor:
"Geçmişte Kürt meselesinde çok yanlış yapıldı. Ergenekon o tarihten beri var ve hâlâ canlı. Ben PKK'nın içini de dışını da biliyorum. Türkiye'nin tek ihtiyacı var, o da demokratik açılım..."
İşte bu aşiretin bir temsilcisi olan Abdülkadir Milli şimdi AK Parti'de siyaset yapmaya hazırlanıyor.
Bilgi birikimi kadar, etki alanı geniş aşiretiyle de siyasetin dikkat çeken ismi olacağı çok açık...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA