Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

'Darbe zihniyeti devam ediyor'

CHP'LİLER, emekli Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in itirafları konusunda ne düşünüyor? Herkesin merak ettiği bu soruyu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Zeki Gündüz'e sordum, işte cevapları...
Koşaner'in itiraflarına CHP'den pek tepki gelmedi nasıl bakıyorsunuz?
Bu tür yasadışı dinlemelerin olağan hale gelmiş olması doğru değil. Bunun hükümet tarafından değerlendirilmesi lazım. Ama içerik olarak Koşaner'in dedikleri de çok önemli. Türkiye'de, özel olarak askeriyede genel olarak da bütün bürokraside sorunları demokratik refleksler içinde çözme yerine, halı altına süpürme geleneği var. Bir kere şunu söylemeli, Kürt sorunu Türkiye'nin her sahasında kirlenme yarattı. Askerler içinde de çok büyük oranda dejenere bir durum var. Bu hâlâ daha devam ediyor. Bunu değiştirmek sivil iktidarın çözmesi gereken bir olgu.
35. maddeye bakış sizi şaşırttı mı?
Hayır şaşırtmadı. Bir kere askerin görevi esasta yurt savunmasını sağlamaktır. Dolayısıyla, içteki siyasal olayları çözme siyasal iktidarların elindedir. Ben hâlâ askerin önemli oranda demokratik bilinç problemi yaşadığını görüyorum. Maalesef bu durum darbeler döneminin zihniyet kalıntılarının devam ettiğini gösteriyor.
Konuşmalar itiraf mı özeleştiri mi?
Kendi içlerinde değerlendirecek olursak itiraf diyebiliriz. Benim açımdan önemli olan uygulama. Yoksa söz çok önemli değil.
27 Nisan e-muhtırası nihayet kaldırıldı, ne diyorsunuz?
Başbakan bunun muhtıra olmadığını söylemişti ama çıkarılmış olması elbette benim açımdan önemlidir. Bu ordunun siyasi süreçlere müdahale etme geleneğinin son örneklerinden biridir. Türkiye'de maalesef derin bir darbe geleneği var. Bunun bazı açılardan aşılıyor olması önemli bir durumdur.
Mübarek Ramazan Bayramı'nın barışa vesile olması dileğiyle iyi bayramlar...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA