Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

'Tek kişilik' parti gibi

Eski merkez sağ, 90'larda Türkiye'deki değişimi okuyamadığı için "devletçi- statükocu" bir çizgiye yuvarlandı ve 2002-2007 seçimleriyle de sandıkta tasfiye oldu.
Geriye dönüp bakıldığında başta o çizginin duayen siyasetçisi Demirel olmak üzere Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu'nun esamisi okunmadığı gibi toplumda da bir karşılıkları yok.
Çizginin devamı DP'nin durumu da iç açıcı değil. Hâlâ ayaktaysa da yaşadığı kuşkulu. Ama bir isim var ki o çizgiden gelmesine rağmen onlara benzemiyor. Partisi yok ama siyasetin içinde.
Eski DP Genel Başkanı Süleyman Soylu'dan söz ediyorum. Soylu, genel başkanlıktan ayrıldıktan sonra parti içi mücadeleye girmedi ama siyaseti de bırakmadı. Hatta partisinden ihraç edilmeyi göze alarak 12 Eylül 2010 referandumunda "Evet" kampanyası yürüttü. Bugünlerde ise Soylu'yu hem medyada hem de Anadolu'da sık görmeye başladık. Acaba siyasete geri mi dönüyor?
Yıllardır genç bir siyasetçi olarak yakından izlediğim Soylu bu soruya hep "Hayır" diyor ama siyasetle ilişkisini de kesmiyor.
Anadolu'yu adım adım dolaşıyor. Kendi deyimiyle "bir derviş" gibi "yeni anayasa" ve "başkanlık sistemi" eksenli bir kampanya yürütmesinin gerekçesini de Milat gazetesine verdiği söyleşide şöyle açıklıyor:
"12 Eylül referandumundan önce arkadaşlarımızla, bir dakika boş nefes almadan çalışmanın, üzerimize vecibe olduğu kararını alıp gereğini yaptık."
Peki, siyasetin içinde olmadan bu mücadeleyi vermek ne anlama geliyor? Soylu'nun cevabı tatmin etmese de net:
"Siyaseti seviyorum, kopmadım ve kopmak da istemiyorum. Türkiye tarihi bir süreçten geçiyor. Vesayet sistemiyle hesaplaşılıyor. Yüzyılda bir yakalayacağımız bir fırsat bu. Merkezden gelen bir siyasetçi olarak millet benim ne söylediğimi merak ediyorsa ben de onlara gider bunu anlatırım..."
Soylu, siyasete dönüş sinyali vermiyor ama ilginç bir değerlendirmeyle başka bir mesaj veriyor:
"Türkiye'de yüzyıllık vesayet sisteminin etkilerinin silinmesi ve sistemin normalleşmesi için 25 yıllık halk iktidarına ihtiyaç var. Türkiye 10 yıldan beri AK Parti liderliğinde liberaller, cemaatler, demokratlar, samimi solcular ve realistlerden oluşan bir bileşenle idare ediliyor. Vesayet sisteminin kalıntılarını temizlemek için bu prosesin 15 yıl daha sürmesi gerekiyor."
Anlaşılan partisiz siyaset yapan yeni bir siyasetçi tipi geliyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA