Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

CHP günahlarından arınıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendi deyimiyle "ezber bozan" bir çıkış yaptı. Gitti eski başbakanlardan rahmetli Adnan Menderes'in idam edilişinin 51'inci yılında, anıtmezarını ziyaret edip saygı duruşunda bulundu.
Bu haberi cumartesi akşamı www.hurhaber.com'da okuduğumda temkinli yaklaşmış "Acaba bu riski göze alabilir mi?" diye düşünmüştüm.
Riskti çünkü CHP'nin son 60 yıllık tarihinde ilk kez bir genel başkan "devrim karşıtı" dedikleri, o günlerde "idamını istedikleri" bir siyasi liderin anıtı önünde saygı duruşunda bulunuyordu. Bu kez dediğini yapmıştı.
Bu, cumhuriyetçi-laik siyasi gelenek açısından yeni bir siyasi davranış biçimiydi. Alışkın olmadığımız ama "Yeni Türkiye"ye yakışan sivil bir davranış biçimi...
Kemal Kılıçdaroğlu bu tavrıyla hem parti içinde birlikte olduğu Kemalist-Ulusalcı yapıya hem de CHP tabanına herkesin "değişmesi" gerektiği işaretini veriyordu.
Bu tavır yeni siyaset açısından anlamlı ve önemliydi; çünkü 1960 darbesi, bugün bile değiştirmekte zorlandığımız vesayet rejimini kurumsallaştıran kırılma noktasıydı.
60 darbesi, siyaseti kutuplaştıran, alanını daraltan, kamplara bölen bir süreçti.
Hayatın, siyah beyaz olmadığı gibi siyasetin de siyah beyaz olmadığının biraz geç de olsa anlaşılması gelecek açısından umut vericiydi.
O anın, o fotoğrafın yansıması bir tarihin tekzibiydi... Geri adımı yoktu bu duruşun. Kılıçdaroğlu'nun bu çıkışı içeriden ve dışarıdan çok eleştiri alabilir. Silivri'ye sahip çıkan, Suriye'de bölgesel statükonun yanından yer alan da CHP, türbana hoşgörüyle bakan, Menderes'in anıtı önünde saygı duruşunda bulunan da CHP...
Bu da CHP'nin tarihsel paradoksu... Geriye bir tek özür kalıyor.
Bu noktada İsmail Beşikçi'nin Ermeni meselesiyle ilgili şu sözü ölçü olabilir:
"Döneme ilişkin (1915) sağlıklı incelemeler, toplumlardaki tarih bilincini geliştirecektir. Bu toplumlar arasında daha sağlıklı ilişkilerin, anlayışın doğmasını getirebilir. Bu 'özür'den çok daha değerlidir."
İşte CHP de böyle tarihiyle yüzleşiyor, günahlarından arınıyor. Sadece "hiç yoktan iyi değil" gerçekten iyi ve önemli bir adım.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA