Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

AK Parti'de MYK senaryoları

AK Parti kongresinin ortaya koyduğu 63 maddelik siyasi yol haritası kadar bu haritayı hayata geçirecek Merkez Yürütme Kurulu'nun kimlerden oluşacağı da önemli.
Kongre öncesi ve sonrasında Ankara kulislerinde bunun izini sürdüm.
Merkez Karar Yönetim Kurulu'na (MKYK) seçilen 50 kişilik listeye bakıldığında eskiyle yeninin sentezi bir fotoğraf çıkıyor karşımıza.
Bakan düzeyinde birçok etkili ismin liste dışı kalması burukluk yaratsa da genel hava daha atak, daha çok konuşabilen ve siyaset üreten bir yapı oluştuğu doğrultusunda.
Özellikle yeni katılanlar arasında yer alan Numan Kurtulmuş, Süleyman Soylu, Osman Can ve Yasin Aktay gibi isimleri önümüzdeki süreçte çok daha fazla hayatın içinde göreceğiz.
Bu yapıdan nasıl bir MYK çıkacağına gelince...
Burada da sürprizler yaşanabilir ama eski MYK'nın omurgasının değişmeyeceği söyleniyor. Teşkilat'ta Ekrem Erdem, Tanıtım ve Medya'da Hüseyin Çelik, Mali ve İdari İşler'de Ahmet Edip Uğur gibi...
Diğer genel başkan yardımcılıklarında yer değiştirmeler olabileceği gibi sürprizler de olabilir. Ömer Çelik'in bakan olmasından söz ediliyor, olmazsa yerini korur. Görevleri değişse de MYK'da olmasına kesin gözüyle bakılanlar ise Zelkif Kazdal, Hüseyin Tanrıverdi ve Salih Kapusuz. Yenilerden ise üç isim ön planda: Numan Kurtulmuş, Süleyman Soylu ve Öznur Çalık.

AK Parti'nin
"Abi formülü"
Belki de en zor soru partinin ikinci adamı sayılan Siyasi ve Hukuk İşleri'ne kimin getirileceği... O koltukta şu anda adı daha önce MKYK listesinde geçmeyeceği söylenen deneyimli bir siyasetçi oturuyor: Abdülkadir Aksu.
Sanıyorum 2014'ün 28 Ağustos'una, yani Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresi bitene kadar AK Parti'de de bir "Abi formülü" devreye girebilir.
MYK'da Aksu, MKYK'da ise Bülent Arınç farklı görevler üstlenebilir.
Tabii kulislerde konuşulanlar bu kadarla sınırlı değil, Bakanlar Kurulu'nda da bir değişim beklentisi var. Bu beklentide olanlara göre, İçişleri Bakanı'nın yerine Haluk İpek, Mehmet Şimşek'in yerine Nurettin Canikli'nin getirilmesi sürpriz olmayacak. Bir de Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın Seçim İşleri'nden sorumlu olmasından söz ediliyor. Menderes Türel, Nihat Zeybekçi ve Zeynep Armağan Uslu isimleri de bakan adayları arasında geçiyor. Böyle bir durum ister istemez MYK'nın fotoğrafını da değiştirecek.

Ekip ruhunu kim çizdi?
Kongreden geride kalanlara da değinmek gerekiyor. AK Partililer büyük oranda yeni katılan siyasi aktörleri de yeni seçilen MKYK üyelerini de hemen benimsedi. Ancak, Numan Kurtulmuş'un salondan erken ayrılmasına da sitem etti. Belki özel bir nedeni vardı ama AK Partililer bunu bir tavır olarak gördü.
AK Parti kongrelerinde daha önce yaşandı mı bilmiyorum ama bu kez CHP'de çok rastladığımız "çizik" olayına da tanık olduk.
Hem de en uç biçimiyle... Yedek liste 1'de adı yazılan İsmail Hakkı Turunç'un ilk sıradan en alt sıralara gönderilmesi "ters köşeye yatırma" olarak yorumlandı. Geçen dönem milletvekili adayı olan Ahmet Hamdi Çamlı bu durumu "Hırs dizginlenemezse huzur kaçar" diye değerlendirip, kongrelere ilişkin bir davranış şifresi verdi:
"İcra edilen BÜYÜK MEDENİYET KONGRESİ'NİN heyecanından yaşanan bu alt üst oluşu duyunca aklıma yükseldim sanırsın alçaldıkça tabana dizeleri geldi.
Hocanın bütün istişarelerden sonra hangi takımla sahaya çıkacağını ilan ettikten sonra! Kimin yedekte kimin ısınmada, kimin kulübede kalacağının takdirini hocaya bırakıp saygı duymak ekip ruhunun en önemli özelliğidir."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA