Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Ankara'da hangi parti zorda?

Üç büyük şehrin, İstanbul, Ankara ve İzmir'in yerel fotoğrafı henüz netleşmiş değil. Bugünkü verilere göre İstanbul ve Ankara'da AK Parti, İzmir'de ise CHP biraz daha rahat görünüyor.
Ama AK Parti'nin en rahat, CHP'nin ise en rahatsız olduğu yer Ankara...
Çünkü iki önemli faktör var; Birincisi Melih Gökçek... Gökçek 4'üncü dönemi olmasına rağmen başkanlığının zirvesinde... Bir önceki seçimde adaylığının açıklanması son dakikaya kalırken, bu dönem bir sürpriz olmazsa yerel hizmetleri ve siyasi atağıyla gözde ve çok rahat görünüyor.
İkincisi de CHP'nin Gökçek karşısına çıkartacak profilde bir adayının olmaması...
Şu ana kadar adı geçenlerin, bırakın Türkiye ve Ankara kamuoyunda CHP'lilerde bile bir karşılığı yok.
Ankara, özellikle Büyükşehir Belediye başkanlığı seçimlerinde belki de Türkiye'nin en bloklaşmış ve netleşmiş şehri... AK Parti, CHP ve MHP dışında kalan partilerin oy oranı yüzde 2'yi geçmiyor.
Geçen seçimlerde AK Parti'nin yüzde 38, CHP'nin yüzde 31, MHP'nin ise yüzde 27 oyu var.
Önümüzdeki seçimlere daha çok var ama son anketlere göre Melih Gökçek, açık ara önde ve oyu yüzde 45'ler civarında.
Bu zeminde Ankara'nın kilit partisi MHP... MHP, geçen seçimlerde Mansur Yavaş'la merkeze seslenerek büyük bir çıkış yapmıştı.
Bu seçimlerde CHP'nin de teklif götürdüğü Yavaş'ın MHP'den aday olmayacağı biliniyor. Ama üzerindeki baskı nedeniyle yeniden aday olur mu belli değil. Ama olmazsa ve MHP o düzeyde bir aday çıkaramazsa işi zor... Oyunu başka partilere kaptırabilir.
Tabii Ankara'da daha önceki yerel seçimde esamisi okunmayan BDP'nin bu kez ciddi bir varlık göstereceği konuşuluyor. Sadece Haymana gibi ilçelerde değil, her ilçede ve merkezde ciddi bir Kürt oyu var.
Bu tablo içinde en zorda olan parti CHP...
CHP, Ankara büyükşehir için aday bulmakta zorlandığı gibi potada olduğu hatta Çankaya gibi güçlü ilçelerde de kargaşa yaşanıyor.
CHP'nin Ankara Büyükşehir için ortaya atılan son ilginç aday ismi ise Muharrem İnce... Kulislerde 40'ı aşkın milletvekilinin İnce'yi aday olması için zorladığı konuşuluyor. Şu ana kadar adı geçen, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Yalçın Karatepe ve eski Ankaragücü Başkanı Cengiz Topel Yıldırım'la kıyaslandığında İnce adı daha şanslı ve etkili görünüyor.
Ancak çok temel bir sorun var; liderlik kavgası... CHP'de bazen açık bazen kapalı bir "liderlik" kavgası sürdüğünü Mısır'daki sağır sultan bile biliyor. İstanbul'da "yarı finali" oynayacağını söyleyen Mustafa Sarıgül örneğinde olduğu gibi...
Şimdi buna Ankara'dan İnce de katılacak. Kulislerde "ince bir siyasetle" Ulusalcılar'ın bir anlamda Sarıgül'ün atağına karşı da bir hazırlık yaptıkları konuşuluyor. Deniz Baykal ve çevresinin de bu atağa sempatiyle baktıkları söyleniyor.
Bu nedenle CHP'nin Ankara'da işi çok zor... "Yukarı tükürse bıyık, aşağı tükürse sakal" misali CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tam bir paradoks içinde... Oyunu artırmak istiyor ama oyu artıracak isimler de onun koltuğuna göz koymuş durumda. Ayrıca "ulusalcı" bir adayın Kürt ve demokrat seçmen karşısında da şansı yok.
Aday yapsa dert, yapmasa dert...
Bakalım bu işin içinden de "ustaca" çıkabilecek mi?
Çankaya'da 28'den 53'e çıkan aday sayısının ne anlama geldiğini ve nasıl kulisler döndüğünü de bir süre sonra yazacağım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA