Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Davutoğlu kabinesinin şifreleri

Şu sıralarda siyaset kulisleri tamamen yeni Başbakan ve AK Parti Genel Başkan adayı olan Ahmet Davutoğlu'nun kuracağı 62. Hükümete yoğunlaşmış durumda.
Nereye gitseniz kimin bakan olacağı veya kimlerin gideceği konuşuluyor.
Yeni hükümetle birlikte değişim beklentisinin olmasından doğal bir şey yok. Ancak bu değişimin çok köklü olmayacağı da açık... Çünkü önümüzdeki 10 aylık süre bir geçiş dönemi...
Esas değişim 2015 seçimlerinden sonra bekleniyor. Yani, "Yeni Türkiye"yi kurumsallaştıracak ve Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ülkesi arasına sokacak kadroların önce milletten onay alması gerçekleşecek...
Tabii bu 10 aylık geçiş döneminin önemini azaltmıyor. İçeriden ve dışarıdan çok yönlü saldırıların olacağı bir dönemden söz ediyoruz.
Bu dönemde, özellikle ekonomi, dış politika, çözüm süreci ve "Paralel Yapı"yla mücadele öne çıkacak.
En azından bu alanlarda yeni isimlerin yeni kabine girmesi şaşırtıcı olmayacak.
Tabii bu geçiş döneminde hükümetin yalnız olmadığını, arkasında Köşk'ün desteği ve katkısı olacağını da görmek gerekiyor. Yeni Başbakan Davutoğlu'nun kuracağı yeni hükümete, bu perspektiften bakınca, kabinede yapılacak değişimin yeni-eski sentezi olacak ve parti içi denge korunacak.
En merak edilen ise doğal olarak boşalan Dışişleri Bakanlığı'na kimin geleceği... Çünkü yeni dönemin en belirleyici unsuru "dış politika" olacak. ABD ve AB'yle, yakın çevremizle, İslam dünyasıyla ve Kürt coğrafyasıyla ilişkilerin nasıl seyredeceği önemli.
Bu yüzden Dışişleri Bakanı olacak isim çok daha dikkatle seçilecek...
Adı geçenlere gelince...
İlk sırada AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu var. Onu Başbakan Erdoğan'ın Dış Politika Danışmanı ve Davutoğlu'yla da yakın çalışan İbrahim Kalın ismi izliyor. Kalın'ın Davutoğlu'yla benzer bir siyasi perspektifi paylaştığı da biliniyor.
Bu geçiş döneminde sürpriz değişimlerin beklendiği asıl alan ise ekonomi... Ali Babacan'la yaşanan gerilimin bir değişime yol açıp açmayacağı merak ediliyor. Ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığı için AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve sürpriz olarak da Binali Yıldırım adı geçiyor. Yıldırım'ın cumhurbaşkanlığında değerlendirilebileceği gibi eski bakanlığına geri dönebileceği de konuşuluyor.
Bu arada Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olabileceği söyleniyor.
Yeni kabinede Başbakan Yardımcısı olarak Yalçın Akdoğan'ın, bakan olarak da Haluk İpek ve Nurettin Canikli'nin adı geçiyor.
Meclis Dış İlişkiler Komisyonun Başkanı olan Volkan Bozkır'ın adı da AB Bakanlığı için geçiyor... Bozkır'ın AB Bakanlığı'nda bir değişim olduğunda o göreve gelebileceği konuşuluyor... Bozkır, Dışişleri Bakanlığı'nda AB'den sorumlu müsteşar yardımcılığı ve AB Genel Sekreterliği gibi önemli görevlerde bulunan deneyimli bir isim...
Son dönemin yıldızı parlayan siyasetçilerden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'nun da bakan olabileceği söyleniyor.
Ancak geçiş döneminde Teşkilat Başkanlığı'nın önemli olması bu söylentiyi boşa çıkartıyor.
Yeni kabinede görev alacaklar ve gidecekler için önemli bir ölçünün de 17-25 Aralık darbesi sonrasında takındıkları tavır olacağı biliniyor.
Kabinede köklü değişim bekleyen bir AK Partili bu tezi ileri sürerek şöyle diyor: "Eğer 17-25 Aralık girişimine darbe diyorsak, o darbe karşısında susanların da görevini sürdürmemesi gerekiyor."
AK Parti'nin 12 yıllık iktidarı düşünüldüğünde gelen ve gidenleri tahmin etmenin kolay olmadığı çok açık... Yeni pozisyonların alındığı yeni bir dönemde bu daha da zor... Ama şu da bir gerçek; kabine değişimi düşük düzeyde olsa da, yeni Türkiye'nin işaretini verecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA