Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÖZLEM DOĞANER

Madalyonun diğer yüzü

Madalyonun arkasını çevirelim.
Rusya ve İsrail ile normalleşme sürecine bir de karşı taraftan bakalım.
Rusya uzun süredir çok ciddi bir ekonomik kriz yaşıyor. Rusya ekonomisi 2015 yılında yüzde 3.8 oranında küçüldü. Petrol gelirlerinin düşmesi, yaptırımlar ve yapısal sorunlar yüzünden kriz bu yıl da derinleşiyor. Yılın ilk yarısında bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 4.3 olduğunu açıkladılar.
AB yaptırımları 6 ay daha uzattı. Batı'nın yaptırımları bankaların sadece Avrupa'da değil, bütün dünyada kredi alma imkanını ortadan kaldırdı. "Çin bile bize artık borç vermiyor" diye açıklama yapıyorlar.
Ekonomik krizin ceremesini halk çekiyor.
Dünya Bankası'nın tahminlerine göre 2016'da, 140 milyon nüfuslu Rusya'daki fakirlerin sayısı son dokuz yılın en yüksek seviyesi olan 20 milyonun üzerine çıkacak.
Tüketime düşkün olan orta sınıf daha az para harcıyor. Enflasyon oranı yüzde 13'ü buluyor.
İsrail ekonomisine bakalım. İsrail ekonomisi son 4 yıldır yüzde 2.5 oranında büyüyor.
İhracat ve yatırımlardaki azalma, ekonomik büyümeyi yavaşlatan esas unsurlar...
Büyüme oranının neredeyse tek nedeni özel tüketime dayanıyor. Belki de en büyük umudunu Leviathan bölgesindeki gaza bağlamış durumda. Onu da Avrupa'ya taşımasının en uygun yolu Türkiye'den geçirmesi...
Elbette diplomatik ilişkilerde esas olan kazan-kazan taktiğidir ve bu iki ülke ile de ilişkilerin normalleşmesi Türkiye'nin çıkarınadır.
Ancak tabloya bu açıdan baktığınızda Türkiye, bu iki ülke ekonomisi için tam olarak "kurtarıcı" pozisyonundadır.
Ayrıca zamanlamanın da şöyle güzel bir yanı var. Türkiye yüzde 99'u Müslüman olan bir ülke olarak ramazan ayında küslükleri ortadan kaldırmıştır.

Yılmayacağız
Çok canımız yanıyor. Ama teröre inat çalışmaya devam edeceğiz. Bu ısrarımız terörü psikolojik olarak yenmemizi sağlayacak.
Bu alıştığımız, alışacağımız anlamına gelmiyor.
Hem operasyonel hem de zihinsel olarak teröre, terörün destekçilerine fırsat vermeyeceğimizi gösteriyor.
Bugün sadece Türkiye'de değil.
Dünyanın hemen hemen her köşesinde terör mağduru olabilirsiniz. Ama dünyanın tepkisi, başınıza bu elim olayın hangi ülkede geldiğine göre değişiyor maalesef...
Bu ikiyüzlülüğe inat da çalışmalıyız.
"Türkiye'de hayat dursun. Dünya Türkiye'yi dışlasın" diye düşünenlere de inat çalışmalıyız.
"Bizi çalışmak kurtarır" der Rus yazar Anton Çehov... Çalışan başarır.
Başaran gücü elde eder. Güçlü olanın da hem seveni hem düşmanı çok olur.
Dünyanın basit döngüsü budur aslında.
O yüzden "Osmangazi Köprüsü'nü niye şimdi açıyorsunuz?" diye eleştirirken bir kez daha düşünün. Bu bütün dünyaya verilen "Yılmayacağız" mesajıdır. Avrasya Tüneli, 3. Havalimanı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, Kanal İstanbul, Çanakkale 1915 projesi de Türkiye'nin gövde gösterisi olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA