Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AHMET ÖRS

Hindi, Kızılderili sofrasına yakışır

Bugüne dek çok yılbaşı yaşadım; yılın sonuna her yaklaştığımda, "Bu kez ne yapmalı?" sorusu kafamı kurcaladı. Ancak çiçeği burnunda işkolik bir gazeteciyken yılbaşı benim için eğlence olmaktan çok, haber kaynağıydı. Hayatın sadece işten ibaret olmadığını, eğlenmeye de zaman ayırmak gerektiğini öğrenmem zaman aldı. Bu ikinci evrede epey sıkıntı yaşadım. O yıllarda eğlenmek saplantısıyla haftalar öncesinden programlar yapıyor, çok eğleneceğimi sandığım mekanlarda yer ayırtıyor, büyük beklentilerle gittiğim o ortamlardan hayal kırıklığıyla dönüyordum. Daha da ötesi, yeni yılın ilk günleri, yılbaşında yaşadığım hayal kırıklığının moral bozukluğuyla geçiyordu. Bu dönemi arkadaşlar, eş dost ve akrabalarla yılbaşı kutlamaları izledi. Belleğimde bazı yılbaşı sofralarında yediğim yemekler kaldı. Örneğin bir keresinde rahmetli Tuğrul Şavkay ve eşiyle birlikteydik. Tuğrul günlerce İstanbul'u talan etmiş, o akşam için bir süt kuzusu bulmuş, fırında nar gibi kızartıp bize getirmişti. Nefis mezelerin ardından harika kuzu kızartmasını atıştırırken televizyondan "10, dokuz, sekiz..." diye haykırış sesleri geliyordu. Yeni yıla girmiştik, ama özlemle beklediğimiz o an umurumuzda bile değildi. O akşamın keyfini unutamam. Bugün artık kalabalık yılbaşı sofraları da mutluluk vermiyor. Eşimle baş başa olmayı tercih ediyorum. Restoranlarda tattığım çok özel meze ve yiyecekleri yılbaşı günü için ısmarlıyorum. Kavımdaki en iyi şaraplardan birini o geceye ayırıyorum. Eşim de bizim için anısı olan yiyecekleri hazırlıyor ve ana yemek olarak kesinlikle soframızda hindi bulunmuyor.

SOFRADA KUZU OLMALI
Hindinin Amerikalılar için bir anlamı var. İlk göçmenler 1621'de ABD'ye geldiklerinde Kızılderililer onların karnını doyurmuş, sofralarında hindi varmış. Şimdi her yıl kasım ayının üçüncü perşembesini Şükran Günü olarak kutluyor ve hindi yiyorlar. Tecrübeyle sabit, bizim yılbaşı sofralarımıza en yakışanı, kuzu. Diğer birçok evcil hayvan gibi koyun da 10 bin yıl önce Anadolu topraklarında evcilleştirilmiş. 400 yıllık geçmişi olan hindiyle kıyaslandığında çok daha anlamlı değil mi? 2013'ün hepimize mutluluk, sağlık, başarı, sofralarımıza bereket getirmesini dilerim!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA