Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖZGÜR AKMAN

Universiade'de satranç

Çin'in Shenzen kentinde düzenlenen Üniversite Yaz Oyunları'nda ilk kez satranca yer verildi. Evsahibi, erkeklerde Li Chao, kadınlarda ise Tan Zhonqyi ile altın madalyaya ulaştı. İki 2700 üstü büyükustadan Wang Hao gümüş, Wang Yue da bronz madalya aldı. Kadınlarda ise birinciliği üç satranççı paylaşırken Çinli Tan Zhongyi altın, Moğolistan'dan Btkhuyag Munguntuul ise Çin'in ambragosunu kırıp gümüş madalyayı aldı, Huang Qian ise bronz madalyayı aldı. Karışıklarda Çin altın, Ukrayna gümüş, Gürcistan bronz madalya aldı. Oyunlarda Türkiye'yi Mustafa Yılmaz ve Betül Cemre Yıldız temsil etti. Büyükusta olmaya iyice yaklaşan milli satranççımız Mustafa Yılmaz, dokuz turda altı puan toplayarak 8-16. dereceleri paylaştı. Mustafa, çok üst düzey olmasa da güçlü büyükustaların yer aldığı turnuvada iyi bir sonuç aldı. Son turda daha önce de harika bir oyunla yendiği eski dünya gençler şampiyonu Ahmed Adly'yi devirdi. Kadınlarda da Betül Cemre Yıldız'ın madalya alması işten bile değildi. 7-11. dereceleri paylaşan ve averajla sekizinci olan Yıldız, madalya alan güçlü rakiplerinin hepsiyle oynadı ve o üç oyundan 1,5 puan çıkardı. Betül, 8-21 Eylül'de yine Shenzen'de dünya kadınlar şampiyonu Hou Yifan'ın da oynayacağı zorlu Grand Prix'de oynayacak. Üniversite Yaz Oyunları'nın 2013'te Rusya'nın Kazan şehrinde düzenleneceğini düşünürsek satrancın yine programda yer alması sürpriz olmayacak.

HIZLI VE SÜRPRİZ ŞAMPİYON
Datça'da yapılan Türkiye Hızlı Satranç Şampiyonası'nı Muhittin Büker kazandı. Yedi turda altı puan toplayan Muhittin Büker, 2-6. dereceleri paylaşan, averajla ikinci ve üçüncü olan Burak Fırat ve Suat Soylu gibi favorileri geride bıraktı. Büker, 2010 Türkiye ikincisi Demre Kerigan'ı ve son turda da favorilerden Ata Seçer'i yenmeyi başardı. Hızlı satranç deyince süreleri de belirtmek gerek: 25 dakika ve hamle başına 30 saniye eklenmeli. Ankara'dan çok iyi tanıdığım Muhittin Büker, profesyonel olarak satrançla ilgilenmeyen ama satrancı çok seven ve satrancı reytinginden daha iyi olan kuvvetli amatörlerden birisi.

YAZ TURNUVALARINDA GÜRCÜ AMBARGOSU
Ağustos ayında oynanan iki açık turnuvada Gürcü ambargosu vardı. Türkiye'nin en kıdemli açık turnuvası olan 19. Çanakkale Troya Festivali'ni Gürcü Davit Lomsadze eş puanla vatandaşları Shanava, Bagaturov ve Gelazonia'nın önünde kazandı, Keşan'da ise Gürcistan'ın tecrübeli büyükustası Giorgi Bagaturov tek başına birinci oldu. Yeri gelmişken yaz aylarında yapılan açık turnuvaların en önemlileri İstanbul ve İzmir Açık'ın tarihlerini de duyuralım. 10. Uluslararası İstanbul Açık, 12-18 Eylül arasında Yıldız Teknik Üniversitesi salonlarında yapılacak. Kayıtlar 9 Eylül'e kadar kabul edilecek. İzmir Açık ise, 1-8 Eylül'de Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde oynanacak. İzmir'de son kayıt 30 Ağustos'ta sona eriyor. İki turnuvayla ilgili ayrıntıları www.tsf.org.tr adresinden öğrenebilirsiniz.

Haftanın Konumu
Peter Svidler, Rusya Şampiyonası'nı kariyerinde altıncı kez kazandı. Şampiyonada oynadığı Galkin karşısında bu konumda 43.Ve1 ile bitirici darbeyi indiren 35 yaşındaki büyükusta, ikinciliği paylaşan Sergey Karjakin ve Alexander Morozevich'in dışında eski dünya şampiyonu Vladimir Kramnik'i de geride bıraktı.

Haftanın Soruları
1 Shazwani- Muzychuk, Shenzen 2011. Beyaz oynar.
1.Vh6 Ah6 2.Kh6 Şg8 3.Kg3 1-0

2 Sethuraman- Peralta, Ishthmia 2011. Beyaz oynar.
1.Ad5 Kd5 (1...ed5 2.Ka7) 2.Fd5 ed5 3.Ka8 1-0

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA