Türkiye'nin en iyi haber sitesi
METİN SEVER

'Cazcı Türkler'in dönüşü

Kendilerini Türk moderleşmesinin taşıyıcısı görürler. Kentli ve 'Batılı'dırlar. 'Laikçidirler'. "Cumhuriyet çocukları" olarak tanımlanmayı severler. Lakin bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olurlar. (İsteyenler Dr. Füsun Üstel'in 2009'da yaptığı 'Seçkinler ve Sosyal Mesafe' araştırmasına bakabilir.) Atatürkçülüğü solculuk sanırlar. Türk modernleşmesi gibi her şeyleri yarımken, özgüvenleri tamdır. Ve çoğunluğu kültürel, etnik ırkçıdır. Yani 'sıradan faşisttir!' HHH Uzun yıllar 'tek doz' kültürel ırkçılıkla idare ettiler. Halkı "cahil, zavallı ve acınası" görmekle yetindiler. AK Parti iktidarı milad oldu. "Göbeğini kaşıyanlar" görünür olunca endişelendiler. Zamanla endişe yerini öfkeye bıraktı. 'Doz alımı' arttı. Sonuçta, halka "geviş getiriyorlar" diyen Mine Kırıkkanat gibi 'kalbi zehirlenmeye' uğradılar. Can havliyle asıllarına rucu edip darbecilerin ipine tutundular. 'Cumhuriyet mitingleri' arasında 'darbe dokudular.' Sonuç değişmedi. Bu sefer mağduriyetin ipine sarıldılar. "Beyaz Türkler azınlıkta kaldı" edebiyatı başladı.

***

Etnik ırkçılıkları ise çifte kavrulmuştur. Çünkü Kürtler, Kürtlükleri yetmiyormuş gibi bir de 'karaşındır.' Bu nedenle, mesafeli durdukları, utandıkları saldırgan taşralı milliyetçiliğin yanına koşmakta, ulus devleti tahkim etmekte bir beis görmediler. Sadece kıyafetleri farklı. Kentli ve 'modern'.! 2009'da, "sarışın" İzmir'de, DTP konvoyuna ellerinde taşlarla saldıran 'cumhuriyet kızlarının' görüntüsü hâlâ hafızalarda. "Caz yapmaya! devam ediyorlar. Irkçı ve milliyetçi söylem üzerinden geri dönüyorlar. Aynur'u, Harbiye Açık Hava'daki konserinde Kürtçe söylediği için sahneden kovdular. Ece Temelkuran, Twitter hesabından anneannesi için kan aradığını yazınca "Kanı Kürtler versin" diyebildiler. Hitler'in "insanın güç ya da güçsüzlüğünün kaynağı yalnızca kandadır," sözünü hatırlattılar.
***

Şimdi 'Beyazlara' iki şey sormak istiyorum: 1- "Sivil faşizm" gelecek diye endişelenen sizlersiniz. Peki bir ana dile gösterilen bu tepki faşizmin katmerlisi değil mi? 2- Siz kentlerde "caz yaparken" yıllarca "kara kafalı", "cahil" diye aşağıladığınız taşralılar da BDP binalarına saldırıp, Kürt avına çıkıyor. "Kara kafalı" milliyetçilerle yan yana düşmek nasıl bir duygu?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA