Türkiye'nin en iyi haber sitesi
METİN SEVER

Üç beraat, bir müebbet!

Çocukluğumuzun gazozuna mahalle maçlarının bir kuralı vardı: Üç korner bir penaltıydı. Tabii ki bunun dünyadaki futbol kurallarında bir karşılığı yoktu. Bize özgüydü! Sokaklar dardı, kuralları da biz koyuyorduk. Bizim hukuk sistemi de bu maçlara benziyor. Kendine özgü! Sanırım yeri dar! İşte size Pınar Selek davası. Üç beraattan bir müebbet çıktı! Tanık var mı? Yok. Delil var mı? Yok. Olayla ilgili altı rapor "Bomba bulgusuna rastlanmadı," diyor. Dava üç kez görülüyor, üçünde de beraat kararı çıkıyor. Dördüncü de ise üç korner bir penaltı; yani üç beraat, bir ağırlaştırılmış müebbet oluyor. Peki gazozuna maç yapan kim? Önceki üç mahkeme mi, sonuncusu mu? Adalet ve vicdan duygunuz yaralanmadan çıkabilir misiniz bu işin içinden? Sami Menteş... Henüz 21 yaşında. Çoğunuzun oğlu, kızı yaşında yani. Bir yıldır gazetecilik yapıyor. Son operasyonda gözaltına alındı ve tutuklandı. Neden? Terör olayına mı karışmış? Hayır? Yasadışı bir örgüte üye mi, bu konuda delil mi var? Hayır. Sorgulama tutanağına bakıyorum. Sadece 2010 ve 2011'de içlerinde YÖK ve 16 Mart Katliamı protestosunun da bulunduğu yedi gösteriye katılmış. Eylemlerde şiddet yok, demokratik eylemler. Polis önüne bu eylemdeki fotoğrafları koymuş, mahkeme tutuklamış. Üç yıl önce katıldığınız ve dünyanın her yerinde demokratik hak kabul edilecek gösteriler yüzünden tutuklanırsanız ne düşünürsünüz? Sanırım sayıları üçten fazla olduğu için! 'Üç korner bir penaltı ise demek ki, iki gösteriden fazlası da tutuklanma nedeni' diye mi?

***
ÇHD'li avukatların tutuklanması ise başka garabet. Dernek başkanı operasyon sırasında yurtdışında. Hemen geliyor. Uçağın kapısında tutukluyorlar. Henüz suçlu mu, suçsuz mu belli değil. Kaçma imkanı varken, kaçmamış. O halde, bu penaltı düdüğü çalma telaşının nedeni ne? Evrensel kriterlere göre ne futbolda ne de hukukta üç korner bir penaltı değildir. Birçok alanda olduğu gibi hukuktaki kriter mahallemizin kriteri mi olacak; yoksa evrensel standartları mı kabul edeceğiz, karar versek iyi olacak artık. Aksi halde gazozun da hukukun da tadı kaçar! Sevgili Hıncal Uluç'un yazdığı gibi "Avukatların tutuklanıp, hemşirenin yüzünü gözünü patlatan polisin serbest kaldığı ülkede adaletten söz etmek zorlaşır."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA