Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

İnternette kötü haber tez yayılır

İnternetin ve arama motorlarının faydası saymakla bitmez. Her aklımıza gelen soruyu internette arayıp milyonlarca yanıtla karşılaşıyoruz. Ancak bu aramalar bize ne yazık ki her zaman yararlı ve olumlu sonuçlar vermiyor. Çünkü internet üzerinde kötü haberler daha çabuk yayılıyor ve bizler de kötü haberleri ilk önce tıklıyoruz. Ayrıca gerçek hayattan farklı olarak intenette paylaştığınız, beğendiğiniz ve yorum yaptığınız her şey sizin internetteki itibarınıza doğrudan etki ediyor. Siz silseniz bile unutulmayan, silinmeyen bilgiler sizin dijital izdüşümünüzü oluşturuyor. Hatta sizinle ilgili yorumlar önemli bir algı oluşturuyor. Özellikle belli meslek grupları hakkında yapılan yorumlar bu mesleklerin itibarını çok etkiliyor. Çoğu takma isimlerle yapılmış olan yorumlar, doktor, öğretmen ve politikacılar hakkındaki genel itibar oluşumunu olumsuz etkileyebiliyor. Pek çok doktor doğru ya da yanlış pekçok önyargıyla gelen hastalardan rahatsız. Her hasta kendi rahatsızlığıyla ilgili araştırma yaptığında önce olumsuz haberlerle karşılaşıyor. Aslında kaynağı belli olmayan, insanların yeni medyada haberi doğrulatma ve paylaşma ahlakının henüz oluşmadığı bir düzenin sonucunu yaşıyoruz. Yakın bir arkadaşım geçtiğimiz günlerde internet aramaları sırasında yaşadığı sorunu paylaştı benimle. Bel fıtığı problemi yüzünden hareket etmekte zorlanan arkadaşım, randevu aldığı doktorla ilgili internette arama yaptığında küçük çapta bir şok yaşamış. Doktorun bir hastasının ameliyatta hayatını kaybettiğini öğrendiğinde randevusunu iptal ediyor. Ancak randevu aldığı her doktorla ilgili olumlu olduğu kadar olumsuz yorumlarla da karşılaşınca üç doktorla henüz onlarla yüz yüze bile gelmeden yollarını ayırıyor.

DÜŞEN HELİKOPTER

Yine bir başka arkadaşım eşiyle helikopter turuna çıkma programı yapıyor. Ancak seyahat günü öncesi şirketin YouTube'da aramasını yapıyor. Aslında amacı tur sırasında görülecek yerlerle ilgili bilgi edinmek. Ancak şirketle ilgili yüklenen videolardan ilki düşen bir helikopterle ilgili olunca bütün tadı kaçıyor. Bu korkuyla bileti iptal ettirmek için şirketi arıyor ancak bilet parasının yanacağını öğrenince, "Kaza sonrası şirket ciddi bir soruşturma geçirmiştir" diyerek kendi kendini rahatlatma yolunu seçmek durumunda kalıyor. İnternet aramaları sırasında önümüze gelen her bilginin doğru olmayabileceğini, olumsuz bir tek geri bildirim karşısında olumlu binlerce bildirim olabileceğimi bizim de internet kullanıcıları olarak düşünmemiz gerekiyor. Tabii ki şirketler ve haklarında arama yapılan kişiler de marka değerlerini korumak için dijital izdüşümleri konusunda daha duyarlı olmaları gerektiğini fark etmeleri gerekiyor.

ÇOCUĞUN REHBERİ AİLE
Çocuklarının eve geliş gidiş saatlerini belirlerken titiz davranan ailelerin önemli bir bölümü, çocukların internette neler yaptığından habersiz. Çocuklar hangi içerikleri takip ediyor, kimlerle arkadaşlık yapıyor ve nasıl oyunlar oynuyor ailelerin haberi yok. O yüzden aileler çocuklarına rehberlik yapacak temel bilgiyi öğretmeli. Paylaşmadan önce bir bilginin doğruluğunu kontrol etmek, kişisel haklara zarar vermemek ve kişisel bilgilerin başkalarının eline geçmesini sağlayacak mahremiyet duygusu oluşturmak önem taşıyor.

EĞİTİM KONUSU YETERSİZ
Öğrenciler internet erişimine, tablet ve akıllı telefonlara eskisine göre daha çok daha kolay erişiyor. Ancak aynı basitlik, erişim kolaylığı ve gönüllülük eğitim konusunda geçerli değil. Çocukların farkında olmadan eğitim konusunda adım atmasını sağlayacak girişimlere ihtiyacı var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA