Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Akıllı telefon bana 'şişman' dedi

Samsung'un aldığı yeni patent sayesinde telefonlar vücudunuzdaki yağ oranını ölçebilecek. Yani akıllı telefon size 'Kilo aldınız' derse olayı kişiselleştirip "Sen kendi pil ömrüne bak" diye yanıt vermeyin!

Geçen günlerde bir arkadaşım, ortak bir tanıdığımızın beni "Şişman, gözlüklü gazeteci arkadaş vardı ya" şeklinde tarif ettiğini anlattı. Bundan daha kötüsü olamaz derken akıllı telefonlar bile "Şişmanladın" demeye başlıyorsa işimiz var. Hayır, olayı kişiselleştirip "Sen kendi pil ömrüne bak" diyebilirim. "Teknoloji yüzünden kafayı yedi" yaftası yememek için kendimi zor tutuyorum. Ancak her şeye rağmen, bedenimize sahip olmak isteyen teknolojilere şöyle yakından bakmaya da "hayır" diyemem. Bu ürünlerin bir kısmı konsept aşamasında ve yeni geliştiriliyor. Bir bölümü halihazırda pazarda satılıyor.

#BUKADARINADAPES
"Teknoloji bedenime sahip oldu ama ruhuma asla!" diyenlerdenseniz, ben de size "Daha ne gördünüz ki?" diye sorabilirim. Sizin "Bu kadarına da pes" diyeceğiniz teknolojiler var mı? Ben bildiğim beşi yazıyorum. Siz de kendi beşinizi sosyal medyada paylaşın. Biz de SABAH gazetesinini teknoloji bölümünde sizin isminizle yer verelim. Ancak paylaşımlarınızı kaynak belirterek yapmanız gerektiğini de hatırlatalım.

ÖNCE ÖĞRENİYORLAR
Yeni teknolojilerin en önemli özelliği her gün bizi keşfetmeye devam etmeleri. Alışkanlıklarımızı öğrenip ona göre önerilerde bulunuyorlar. Akıllı saatler, akıllı bileklikler kalp ritmimizi, yürüdüğümüz mesafeyi, kaç kere oturup kalktığımızı takip ediyor, bize önerilerde bulunuyor hatta bileğimizi titreterek dürtüyorlar. Giyilebilir bilgisayarı en rahat kolumuzda taşıdığımızdan akıllı saat ve bileklik daha çok tercih ediliyor. Akıllı telefonların tamamlayıcı ürünü olarak taşıdığımız bu cihazlar genelde bildirim göndemek amacıyla kullanılıyor. Bulunduğunuz konuma göre akıllı uygulamalarla akşam yemeği önerisinde bulunuyor, örneğin.

KONSEPT ÜRÜNLER

Akıllı telefonların yetenekleri için dur desek bile yeni patentler için başvurular devam ediyor. Sağlık konusunda kullanımlara dikkat ediliyor. Yeni geliştirilen çözümler her yıl milyarlarca doların harcandığı diyet ekonomisini hedefliyor. Çünkü akıllı telefonların obez olup olmadığınızı ölçeceği günler uzak değil. Samsung 'un bu konuda attığı ilk adımı yeni aldığı patentlere bakarak öğreniyoruz.

ÇOK OTURDUN AYAĞA KALK
Akıllı telefonlara bağımlı, yani tamamlayıcı ürün olarak kullanılacak ürünler akıllı saat ve bilekliklerin en önemli sorunu pil. Uygulamalar oldukça yetenekli hale geldi. Size telefonun bluetooth bağlantısının koptuğunu belirterek cihazdan uzaklaştığınızın uyarısını veriyor. Daha önce sadece ne kadar yürüdüğünüzü söyleyen cihazlar artık ayağa kalkmanız için uyarıyor. Apple Watch günlük hayata bütün olarak bakıp sadece yürürken değil, otururken de sizi kontrol altında tutuyor. Kullanılan uygulamaların yetenekleri her seferinde artmaya devam ediyor.

SIKICA SARIL SANA KİLONU SÖYLESİN
Samsung'un yaptığı patent başvurusu telefona uygulanan baskıyla elektrik empedansı ölçüyor. Ölçümler kişinin sahip olduğu yağ oranının bulunmasına katkı sağlıyor. Samsung'un ilk olarak hangi cihazda bu patenti kullanacağını henüz bilemiyoruz. Ancak Samsung Health yani sağlık uygulamalarının bir parçası haline geleceği kesin. Böylece kalp ritmi dışında farklı ölçümler için de akıllı telefonlar kullanılmış olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA