Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

iPhone 7 ile iki gün iki gece

Yeni iPhone 7 Plus’ı soranlara, özellikle gece çekimlerinde kamerası, çoklu işlem ve oyun deneyimi için mutlaka alın derim. Ancak aklılı telefon özelliklerini kullanmayanlar için tüm telefonlar lüks

Bugünlerde herkesin ağzında bir "iPhone 7 almaya değer mi?" sorusu. Yarıtı için de hiç vakit kaybetmeden bir bilene soruluyor. Mr. Tech ise bu sorulara daha fazla kayıtsız kalamazdı. Bu sorunun yanıtını verebilmek için iPhone 7 Plus'ı uzun süre hırpaladık. Özellikle ilk tanıtım toplantısında üzerinde uzun süre durulan kamera konusunda önemli deneyim yaşadık. Deneyim yoğun ama yalnızca iki gün sürdü. Yani uzun süreli bir deneyim olmadığının altını çizerek, yaşadıklarımızı paylaşalım. Tabii biz deneyimimizi, yurtdışındaki test siteleri gibi her tarafını çizerek, kırarak değil aksine pek çok özelliğini kullanarak yapmaya çalıştık.

KENDİNİZE SORUN
Öncelikle kendinize birkaç soru sorun; akıllı bir telefondan neler bekliyorsunuz? Beş yıl önce telefondan ne bekliyordunuz, şimdi ne bekliyorsunuz? 10 yıl önce neler kullanıyordunuz? Bu sorularla yeni bir telefon tasarımı ve değişen alışkanlıklar için ne kadar zaman geçtiğini gözünüzün önüne getirin. Kamera, iletişim, sosyal medya uygulamaları ile diğer ihtiyaçların arttığı ortada. Böyle olunca da, bugün akıllı telefonların en çok baktığımız ekranlar haline geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Artık burada lükse kaçan alışkanlıkları istemek ve elde etmek gayet doğal. Apple da uzun süredir sorunsuz, konforlu akıllı telefon ihtiyacını karşılayan iPhone'u her yıl yeni modeliyle güncelliyor. Gelelim özelliklerine. Arka kamerası 12 megapiksel olan iPhone 7 Plus modelinde iki farklı mercek var. Biri telefoto, diğeri geniş açı fotoğraflarda işinizi oldukça kolaylaştırıyor. Telefoto ile uzaktaki bir nesne ya da manzaraya 2X optik yakınlaşma ile çözünürlük kaybı olmadan çekim yapabiliyorsunuz. 7 megapiksele ulaşan ön kamerası daha hızlı ve de daha iyi sonuç veriyor. Deneyim sırasında en önemli farkı ise gece çekimlerinde yaşadım. Önceden fotoğraftan video moduna geçtiğinizde, karanlıkta görüntü yakalamak çok zordu. Yeni iPhone 7 Plus'ta bu sorunu yaşamadım. Işıklı ortamdan karanlığa geçişlerde, ekrana dokunarak odaklama yapılıyor. Bunun eskisine göre çok güçlü olduğunu söyleyebiliriz.

SIVI TESTİNİ ABARTMAYIN!
iPhone 7 ile iPhone 7 Plus'ın benzerlik ve farklılıklarına da değinelim. İki model arasındaki en önemli benzerlik, tasarımda. Bu noktada hiçbir değişiklik yok. Elinizde tuttuğunuz telefonu, renk ve kulaklık girişi dışında tanımaya olanak yok. iPhone 7'yi ancak simsiyah rengi ve kulaklık girişinin olmamasıyla tanıyabilirsiniz. Ana ekran tuşu için artık fiziksel bir darbe yerine dokunmak yeterli. En zor alıştığım özelliği bu oldu. Sıvı testi de yaparak, telefonu içme suyu ile baştan aşağı suladım. Tabii ki hijyen için değildi bu sulama, test içindi. Sonuç, gayet sorunsuz çalışmaya devam etti. Tabii kulaklık girişinin olmaması sıvıyla temas konusunda riskleri de azaltacak.

MERAK EDİLEN 7 SORUNUN YANITI

- iPhone 7 veya iPhone 7 Plus almaya değer mi?
- Her yıl tabii ki telefon değiştirmek normal bir durum değil. Eğer daha güçlü işlemci, gece fotoğrafı, video çekim performansı ile suya ve toza dayanıklı olması sizin için önemliyse, fazlasıyla almaya değer.

- Önemli değişimi nedir?
- Kulaklık girişinin kaldırılması. iPhone lighting şarj girişi, aynı zamanda yeni kulaklık girişi oldu. Artık sadece kutudan çıkan adaptörlerle eski kulaklıklar kullanılacak. Bununla beraber iPhone 7 sadece 0.1 mm daha kalınlaştı.

- Alışkanlığa dönüşen sunumunda değişiklik oldu mu?
- Apple'ın, iPhone'un birinci neslinden bu yana kullanıdığı ana ekran (Home) tuşuna artık fiziksel olarak basınç uygulamaya gerek yok. Dizüstü bilgisayardaki dokunmatik pede, parmağın dokunması gibi yeni ana ekran tuşuna bastırmaya gerek kalmıyor. Eski alışkanlıkla parmağınızı bastırdığınızda yanlışlıkla Siri açılıyor. İkinci gün bu hatayı tekrarlasak da daha alışmaya başladık. Böylece ana ekran tuşu, parmak izi dışında yeni bir yetenek kazanmış oldu.

- Kamerada fark var mı?
- iPhone 7 ve iPhone 7 Plus'ın özçekim (Facetime) kamerası 7 megapiksele ulaştı. Arkasındaki kameraya baktığımızda iPhone 7'de faha güçlü flaş ve kamera ile karşı karşıyayız. Bizim denediğimiz iPhone 7 Plus'ta çift kamera ile geniş açılı ve 2X optik yakınlaştırmaya sahip kamera var. Kameranın, gece çekim yeteneği en önemli farkı. Video çekimlerinde hızla düşen ışık artık ortadan kalkıyor. Gece, hızlı değişime uyum göstermesi için ekrana dokunmak gerekebilir. Tek elle kullanım için yakınlaştırma ve fotoğraf ayarları baş parmakla düzenlenebiliyor.

- Ne zaman satışa sunulacak?
- Dünyada satışa sunulduktan yaklaşık bir ay sonra Apple iPhone Türkiye'de satışa sunuluyor. Yurtdışında olduğu gibi Türkiye'de de ön siparişler toplanacak.Türkiye'de ön siparişler 7 Ekim tarihinde başlarken, 14 Ekim'de üç operatörün mağazalarında, Apple Store'larda ve teknoloji marketlerde satışa sunulacak.

- iPhone 7 ve iPhone 7 Plus'ın satış fiyatı nedir?
- Tanıtıldığı ilk anda bile Türkiye'deki satış fiyatı hemen soruldu. Çünkü, yurtdışından farkı ÖTV vergisiydi. 32 GB iPhone 7'nin satış fiyatı 3 bin 300 TL civarında, iPhone 7 Plus ise 3 bin 800 ile 3 bin 900 TL arasında olacak.

- Yurdışından mı almalı Türkiye'den mi?
- Özellikle fiyat ve vergi avantajı yüzünden ABD'den almak isteyenlerden bu yönde çok soru geliyor. Apple Store'da elinizi kolunuzu sallayarak iPhone 7 alamıyorsunuz. İnternetten sipariş vermek şart. Sipariş için telefondan onay isteniyor. Yani ABD'ye ait bir telefon numarası şart. Bu noktada SIM kilitli olan telefonlar canınızı sıkacaktır. Ayrıca Türkiye'den alınmayan iPhone için aynı garanti şartlarına sahip değil.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA