Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Mobil Dünya Kongresi’nde 5G şovu

Mobil Dünya Kongresi’nde 5G endüstrisinin mottosu ‘daha fazla veri daha az enerji tüketmek’ olarak belirlendi. Katlanabilir ekranlı telefonlar, hızlı şarj özellikleriyle dikkatleri üzerlerine toplamayı başardı. Sahnede ise yalnız Çinli şirketler vardı...

MWC 2022 Mobil Dünya Kongresi iki yıl aradan sonra kapılarını açarken fuarda tüketici ürünlerinden çok, kurumsal ürünler ve 5G teknolojileri dikkat çekti. Artık 200 milyon değil, 700 milyon kullanıcıdan söz ediyoruz. 140 değil, 200'den fazla operatör 5G'yi ticari şebekelerinde kullanmaya başladı. Üstelik bin 200'den fazla 5G uyumlu cihaz kullanılmaya başlandı. Çinli şirketlere karşı diğer ülkeler açık kaynak kodlu çözümlere odaklandı. 4G'nin patent yıldızı Qualcomm açık kaynak yazılımları ve Microsoft ile 5G konusunda çözümleri öne çıkarıyordu. 3G ve 4G'nin yıldızı Ericsson 5G'ye yönelik sunduğu çözümle özel 5G yönelik kurumsal senaryolara katkı sağladı.

VERİ-ENERJİ DENGESİ
Huawei'nin standı 5G hayatı anlatma konusunda rakiplerinin çok ötesinde deneyim sunuyordu. Şantiyelerde, madenlerde, üretimde ve limanlarda 5G şebekesinin kullanımı yaygınlaşıyor. Kuruma özel ağ uygulamaları sayesinde 5G önemli uygulama alanı buluyor. Mobil Dünya Kongresi'nde Huawei kurumsal uygulamalarda 5G şebekesinin nasıl kullanıldığının örneklerini verdi. Beyaz eşya üreticisinin fabrikada tüm ürünleri kalite kontrolden geçirmek için 5G şebekesi ve yapay zeka yazılımını kullanıyor. Madenlerde ve limanlarda ise kazı yapan kepçelerden vinçlere, tır ve kamyonlarda sürücüsüz araç kullanımı mümkün hale geliyor. Bu sayede 5G şebekesi ve yapay zeka çözümleri sayesinde, hatasız, vardiyasız, kötü hava koşullarında bile çalışmak mümkün oluyor. Pandemiyle birlikte artan tedarik zincirindeki sorunlar ortadan kalkabiliyor. Sürücüsüz traktör ve oyun konusunda Türk Telekom ile Huawei işbirliği yapmak üzere sözleşme imzaladı. 5G'nin iş dünyasındaki başarılı örnekleri, çevreci teknolojiler, bağlantı teknolojileri, yeni nesil büyüme için bilgi teknolojileri ve topluma yönelik katkılar, bu iş planının ana başlıklarını oluşturuyor. Huawei, Mobil Dünya Kongresi'nde kurduğu özel bir deneyim alanında, DigiTelligent Ormanı'nı modelleyerek, BT endüstrisine yönelik çevreci teknoloji çözümlerini sergiledi. Gigabit hızında mobil ağlar, hızlandırılmış bulut ağ sistemleri, tamamen optik ve hedef odaklı ağlar, dijital ve akıllı İşletme dönüşümü örnekleri ve çevreci teknoloji çözümleri, Huawei'in özel olarak tasarlanan deneyim alanında, katılımcılarla buluştu.



ÇEVRECİ ÇÖZÜMLER
Huawei mobil operatörlerin yeşil teknolojiler özelindeki gelişim stratejilerini de destekliyor. Huawei, "Daha fazla BIT, daha az WATT" yaklaşımıyla; yeşil baz istasyonları, yeşil ağ sistemleri ve yeşil operasyonlar da dahil olmak üzere, tüm çevreci çözümleriyle, mobil operatörlerin ağ kapasitelerini artırmalarına ve BİT başına enerji tüketimini azaltmalarına yardımcı olmayı amaçlıyor. Huawei, kolayca hayata geçirilebilecek çevreci ve akıllı bir bilgi teknolojileri altyapısı oluşturmak üzere, dünyanın dört bir yanındaki mobil operatörler ve iş ortaklarıyla birlikte çalışıyor. Bağımsız değerlendirme sonuçları, Huawei ağlarının; İsviçre, Almanya, Finlandiya, Hollanda, Güney Kore ve Suudi Arabistan'ın da yer aldığı 13 ülkedeki kullanıcılar için en iyi 5G deneyimini sağladığını gösteriyor.

EKRANLAR KATLANDI SAHNEYE ÇIKTI
Samsung bu fuarda tüketici ürünlerini sergilemedi. Standında sadece randevulu ziyaretçiler kabul etti. Honor ve Huawei katlanabilir ekranlarla karşımıza çıktı. Huawei P50 Pocket, Honor ise Magic V ile karşımıza çıktı. Honor Magic V, katlandığında 6.45 inç ve 44 derece kavisli bir OLED ekrana sahip olurken, bu ekran onu piyasadaki diğer katlanabilir modellerden ayıran daha geniş 21.3:9 en boy oranına ulaştırıyor. Ekran uzun ve dar görünmek yerine, geleneksel bir akıllı telefon gibi gözüktüğü için bu durum telefonu son derece işlevsel bir yapıya sokuyor. Yenilikçi bir su damlası menteşe ile donatılan HONOR Magic V, açıldığında ekstra geniş 7,9 inç kırışıksız bir ekrana kavuşuyor ve içerik görüntülemek, çoklu görev yapmak ve çalışırken üretkenliği arttırmak için ideal olan tablet benzeri bir deneyim sunuyor.



HUAWEI POCKET İLE GELECEK
Qualcomm'un tamamen yeni Snapdragon 8 Gen 1 5G işlemcisinden güç alan ve en yeni Adreno GPU ile desteklenen HONOR Magic V, önceki nesle kıyasla GPU performansında yüzde 30 artış sağlayarak daha yüksek hızlarda daha fazla üretkenlik sağlıyor. Akıllı telefon ayrıca toplam işlem hızlarını ve depolama kapasitesini artıran 12 GB RAM ve 256 GB depolama ile geliyor. Huawei P50 Pocket modeli katlanabilir ekranda deniz kabuğunu andıran dış yüzeyi ile dikkat çekiyor. Açılınca 6.9 inç ekranı ve Harmony 2.0 işletim sistemiyle geliyor. P50 Avrupa kıtasına hiç çıkmasa da P50 Pocket Mart sonunda giriş yapabilir. 190 gram ağırlığa sahip cihaz 4 bin mAh pil ömrüne sahip.

SÜREKLİ AÇIK 5G BİLGİSAYAR
Qualcomm dizüstü bilgisayarlarda akıllı telefonlar gibi sürekli açık ve kullanıma hazır platformlar konusunda yine iddialı duyuru yaptı. Bu kez ilk ürünü de hazırdı. Qualcomm ile Microsoft'un işbirliği, özellikle Microsoft, Windows için ARM CPU'ları yayınlamaya başladığından bu yana başarılı olamadı. WOA (Windows on ARM) henüz büyük bir başarı sağlayamasa da Microsoft ve Qualcomm dizüstünde denemekten vazgeçmiyor. ARM-PC için MWC 2022'de Lenovo, Qualcomm Snapdragon yongalarını kullanan en tanınmış markası ThinkPad'in yeni dizüstü bilgisayarını Lenovo ThinkPad X13s oldu. Lenovo ThinkPad X13s doğru hedef grup olarak kurumsal müşteriler olduğu söylenebilir. ThinkPad X serisi geleneğinde Lenovo, kurumsal sektörü hedeflemeye çalışıyor. Genellikle uçaklarda seyahat eden son derece mobil çalışanlar ThinkPad X13s için mükemmel müşteri grubu gibi görünüyor. Magnezyum kasasına sahip 13,3 inç dizüstü bilgisayar yalnızca 1,06 kg ağırlığında. Aynı zamanda ARM platformu, 49,5 Wh pilden video oynatımı sırasında 29 saate varan pil ömrü ile büyük bir dayanıklılık vadediyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA