Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Ezber bozan ileri yaş oyuncular

Oyun, sadece çocukların değil yetişkinlerin de saatlerini harcadığı eğlence tarzı. Yapılan “Gamer Araştırması” tüm ezberleri bozacak nitelikte. İleri yaşta erkekler bulmaca, kadınlar ise aksiyon oyunları peşinde koşuyor. Oyun için aylık ortalama 240 TL harcama yapıyorlar...

Kendimi hiç bir dönem oyun tutkusu içinde bulmadım. Dönemsel olarak bir oyuna çok sardığım olsa da günlerce oyuna takıldığım olmadı. Biraz SimCity, biraz Fifa sonuçta oyun konusunda fazla deneyimli biri değilim. Yapılan araştırmanın sonuçları Ancak yapılan oyun araştırmaları yaşlanan oyun tutkunlarının yani Gamer'ların pek çok alışkanlığının bilinenin aksine değiştiğini gösteriyor. DORinsight Napolyon tarafından hazırlanan "Gamer Araştırması", Z kuşağının yanı sıra 35 ve 45 yaş üzeri gamerların oyun alışkanlıklarına ışık tutuyor. Araştırmaya katılanların yüzde 31'ini 35 yaş, yüzde 37'sini ise 45 yaş üzerinde oyuncular oluşuyor. Araştırmaya göre günde ortalama oyun oynama süresi 2 saatken, oyun içi satın almalara ise aylık 240 TL harcanıyor. Araştırma sektörünün tecrübeli ismi DORinsight, Türkiye'nin ilk ve en büyük izinli veri tabanına sahip online araştırma paneli Napolyon verileri üzerinden hazırlanan Gamer Araştırması'nı yayınlandı. DORinsight'ın 1.2 milyonun üzerinde kayıtlı üyesiyle geniş veri tabanına sahip Napolyon paneliyle yaptığı araştırmaya katılanların yüzde 37'si 45 yaş üzerinde bulunurken, yüzde 31'i 35-44 yaş, yüzde 21'i 24 -34 yaş, yüzde 11'i ise 18- 24 yaş aralığında bulunuyor. Ancak yaş ortalaması düştükçe oyun oynama süresi uzuyor. Rapora göre; günde ortalama oyun oynama süresi 2 saatken, 15- 24 yaş grubundaki 'gamer'larda ortalama oyun oynama süresi 3 saati buluyor. Türk Telekom PlayStore üzerinden oyunlar ve malzemeleri satışa sunarak oyunseverlere hizmet ediyor. Ayrıca Türk Telekom fiber altyapıyı oyun tutkunlarına da sunuyor.




OYUNCU TUTKUSU KULAKLIK KALİTESİ
Araştırma, orta yaştaki oyuncu sayısındaki artışla birlikte oyun içi harcamaların da arttığı gerçeğini paylaşıyor. Buna göre katılımcıların yüzde 55'i oyun kozmetiği ve oyun içinde kutu açmak için para harcadığını belirtiyor. Bunun içinse aylık olarak ortalama 240 TL gibi bir harcama yapmayı makul buluyor. Oyuncuların en vazgeçilmez aksesuarı ise kulaklık. Yani kaliteli ses görüntü kadar oyuncunun vazgeçilmezi olmuş durumda. Araştırmanın sonuçlarına göre oyuncuların yüzde 74'ü oyun oynamanın yanı sıra oyun videolarını da seyrediyor.

TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ ALIMI HIZLANDI
Bu noktada ayrıntılara giren araştırma, oyuncuların yüzde 34'ünün bir yıl içerisinde mobil telefonlarını yenilemeyi düşündüğünü ortaya koyuyor. Yüzde 21 ile en çok oyun oynanan ikinci platform olan PC'ler de de benzer bir durum söz konusu. Katılımcıların yüzde 36'sı gelecek 1 yıl içinde PC'sini yenilemeyi planlıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 19'u oyun oynamak için dizüstü bilgisayar tercih ettiğini belirtiyor. Dizüstü bilgisayar sahiplerinin yüzde 36'sı cihazını son 1 yıl içinde satın aldığını yüzde 43'ü ise gelecek 1 yıl içinde cihazını yenilemek istediği bilgisini paylaşıyor. Oyun konsolu alanların yüzde 24'ü ise gelecek 1 yıl içinde cihazını yenilemek isterken mobil konsolda bu oran yüzde 20 oranında seyrediyor




ÜCRETSİZ
ABONELİK YAYGINLAŞIYOR
Katılımcıların oyun platformlarına abone olarak ücretsiz oyunlara ulaşma eğilimi göstermesi ise araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer dikkat çekici sonuç. Buna göre anket katılımcılarının yüzde 61'i premium aboneliklere sahip. Bu kitlenin yüzde 37'si Playstation Plus, yüzde 20'si EA Game Pass, yüzde 18'i Xbox Game Pass ve yine yüzde 18'i Apple Arcade üyeliğine sahip. Katılımcıların yüzde 39'u ise hiçbir premium aboneliğe sahip olmadığını belirtiyor.

AYAĞINI YERDEN KESİNCE SENİN OLSUN İSTİYORSUN
Kiralıklar kesmediyse elektrikli scooter sahibi olun. Eğer her gün kullanmaya, yaşam tarzı haline getirip güvenlik önlemi almaya da hazırsanız, elektrikli scooter'ı almak için alternatiflere bakarken güvenlik önlemleri ve regülasyonlara dikkat etmekte fayda var
Büyükada'da evden iskeleye hemen her gün 1.5 - 2 kilometrelik yolu ya yürüyorum ya da elektrikli bisiklete biniyorum. Bisikleti bir kenara bırakıp elektrikli scooter kullanma fikri yol kalitesi ile birleşince keyifli deneyim başlıyor. Ancak her yeni araç yeni bir kültür. Akıllı telefonlarla kontrol edilen yönetilen mikro mobilite araçları var. Düzenlemeler olmazsa sıkıntı büyümeye devam edecek. Bunu Büyükada'da yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Faytonların kontrolsüz büyüyüp mafyalaşmasına neden olanlar kaçak elektrikli araçlar için de gerçekleşti. Üstelik tüm sorumlu kurumlar ölüm tehlikeli kazalara rağmen sessiz kalıyor. Büyükada'da yaşayanlar ilgili kurumlara verdikleri dilekçelere henüz yanıt alamadı. Yasadışı izinsiz araçlar kaçak taşımacılık yapıyor ve Büyükada başta olmak üzere mafyatik yapılanmaya doğru gidiyor. Ehliyet yok, plaka yok, vergi yok, sorumlu yok. Kısacası mafyatik yapılanmaların en sevdiği durum. Üstelik sürücüler artık aileleri tehdit ediyor. İşte her yeni araç yeni bir kültürün başka bir örneği. Belediyenin resmi araçlarının da güvenlik önlemleri, yolcu ve sürücü için kullanım ergonomileri kayıp. Elektrikli scooter deneyimlemeye kiralama servisleriyle başlayanların sayısı hiç az değil. Üstelik şehrin her köşesinde, evinizin kapısına bile kilitlenmiş bir cihazla karşılaşıyoruz. Kiralama maliyeti de artmaya başladı. Büyükada gibi keyifli bir yerde yaşarken mikro mobilite araçlarının keyfini çıkarmak güzel olsa da tehlikeleri de var.




UYGULAMA DOSTU CİHAZ
Benim narin 90 kiloyu aşan bedenimi taşımakla kalmadı. Elbette Aya Yorgi yokuşunu çıkmadım. Ancak ana yollarda sorun yaşamadım. Segway Ninebot F2 KickScooter, günlük ihtiyaçlar ve açık havada eğlenceli sürüş için mükemmel bir seçim. Büyükada ve Anadolu yakası sahil yolunda keyifle deneyimledim. F2 serisi, 40 km'ye kadar çıkabilen maksimum menziliyle birlikte birçok önemli avantajı da beraberinde getiriyor. Ancak bunun ne kadar yokuş ve ağırlık taşıdığıyla doğrudan ilgisi var. Uygun maliyeti, çift fren sistemi, entegre göstergeleri, Çekiş Kontrol Sistemi (TCS), yükseltilmiş lastikler gibi özelliklerle öne çıkan F2 serisi, akıllı fonksiyonları ve yüksek performansıyla, sürüşü güvenli ve eğlenceli hale getiriyor. Tekerlekler yeterince kalın olduğu için denge problemi yok. Ancak bu kalınlık menzilden kaybetmeye sebep oluyor. Benim 90 kiloluk ağırlığım hızlanma, yokuş çıkma ve menzilde etkili olduğunu söyleyelim.

YOKUŞTA ÇIKMAM DEMİYOR
Segway- Ninebot F2 KickScooter, tek şarjla daha uzun bir sürüş için 367Wh pil kapasitesine sahip. F2'nin geliştirilmiş motoru, şehirde akıcı ve güvenli bir sürüş sağlarken, 800W maksimum çıkışa sahip fırçasız motor, 25 km/ saate kadar ulaştığı hız değerinin yanında, 18 derecelik eğime varan yokuşlarda önemli bir performans sergiliyor. Serinin F2 Plus ve F2 Pro versiyonlarında ise motor gücü 900W'a kadar yükselirken, maksimum menzil ise 55 km'ye kadar çıkıyor. F2 Pro versiyonu ayrıca, 22 derecelik eğime sahip yokuşları sorunsuz bir şekilde çıkabiliyor. Yani benim deneyimlediğim cihaz kiloma rağmen yokuş çıkma yeteneğini sevdim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA