Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK ERDURAN

Fransızlara öneri

Son yıllarda pek duyulmuyor ama eskiden çok kullanılan bir sıfat vardı "mazbut" diye. Kök anlamı hoş değil: "zapt edilmiş." Günlük konuşmalarda ise "başıbozukluktan uzak, kurallara saygılı, düzgün" anlamına gelirdi.
Alıntılı açıklamalar yapan Türk Dil Kurumu Bedri Rahmi Eyüboğlu'dan kullanım örneği veriyor: "Aklı başında, mazbut devlet adamları da vardı."
Demek alabildiğine sıra dışı rahmetli bile aklı başında devlet adamlarının mazbut olmasını uygun görüyormuş. Peki, kim zapturapt altında tutacak ülke çapında iktidar sahibi kişileri? Söz konusu sıfat en çok aile yaşantısına yakıştırıldığına göre, herkesten önce zevceleri tabii.
Bana bunları birtakım ünlü Batı kadınlarının Suriye diktatörünün eşine "Kocanı durdur" mesajı yollamaları düşündürdü. Arkadan bizdeki tabloyu getirdim gözümün önüne. Bir özellik dikkatimi çekti.
Farkında mısınız, müthiş bir hesaplaşma fırtınası yaşamaktayız da, Ergenekon ve 28 Şubat gibi soruşturmalar çerçevesinde kadın yok!

***

Bırakın bizim harem hikâyelerimizi, bırakın fırsat bulunca tarihi sarsmış dişi hükümdarları, insanlığın ortak kültüründe en korkunç devlet kundakçısı Lady Macbeth'dir.
Kişisel geçmişime ve belki -kaldığı kadar- geleceğime bakılırsa şu sözüme gülünebilir ama, hayat bana özel yaşantıda düzgünlüğün önemini gösterdi. O sağlanmadan başka hiçbir şey de düzgün gitmiyor. Karda kaymadan kayağı ayağa raptetmek gibi bir vazgeçilmez hazırlık bu.
Eskiyi karıştırmadan sırf bugünkü duruma bakarsak bizde devleti yönetenlerin ve yönetmek isteyenlerin hiç değilse özel yaşantı bakımından genellikle aklı başında olmalarına şükretmek gerek.
Gelin, Türkiye ile uğraşan bir ülkedeki görüntüye bir göz atalım. Hem kıyaslamak, hem biraz eğlenmek için.
***

Fransızlar "Kadını arayın" derler. Her çetrefil durumun gerisinde bulunduğuna inandıkları kadın parmağının önemini belirtme anlamında.
Pazar günü sandığa gidecekler. Görünürdeki yarışın gerisinde atasözlerini doğrulayan neler var!
Anketlerle hizaya getirilene kadar "playboy" davranışlarıyla aklı başında vatandaşlarını ifrit eden başkanın eşi malum. Gönül eğlendirme defterinin sayfa sayısı malum değil. Havva Ana kılığındaki fotoğrafları elden ele dolaşa dolaşa bıktırdı, "passé" oldu.
Başkanın rakibi Hollande yavanlığıyla ünlü ama yaşantısındaki kargaşa evlerden ırak. Sosyalist Parti'nin başındaydı. Ségolene adındaki sevgilisiyle 30 yıl yaşamış, dört çocuk sahibi olmuştu. Ama ayrıca Valérie adında bir gazeteci kadın vardı hayatında. Birincisi kızdı, parti içi yarışta adamı yenip Cumhurbaşkanı adayı oldu, seçimde Sarkozy'ye yenildi.
Şimdi partinin adayı Hollande. Valérie'yi "Hayatımın kadını" diye açığa vurdu. Seçilirse asıl gücün o madamda olacağını söyleyenler var.
Benim Fransızlara tavsiyem: Türkiye'den başörtüsü ithal etsinler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA