Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Avrupa'da fırtına

Avrupa'da kıyamet kopuyor: Yunanistan'ın fiilen iflasıyla patlak veren panik kartopu gibi büyüyor.
Kamu borcu ve bütçe açığı taşınamaz boyutlara ulaşan, dolayısıyla Yunanistan'ın durumuna düşmesi kaçınılmaz diğer ülkelerden söz ediliyor. İspanya, Portekiz, İrlanda gibi...
Bu dört ülkenin dördü de "Euro Bölgesi" nde yer alıyor. Dolayısıyla her birinin sendelemesi, Euro'yu vuruyor.
Ama daha kötüsü var: Krizi fırsata çevirmeyi çok iyi bilen "Hedge fonlar", yani spekülatörler ortalıkta at koşturuyor. Pervasızca.
Koskoca AB ve dünyanın en sağlam parası olarak gösterilen Euro, bir avuç spekülatörün karşısında çaresiz kaldı.
"Hedge fon" yöneticilerinin iki ayda yüzde 10 değer yitiren Euro'nun daha da düşeceği varsayımıyla 8 milyar dolarlık pozisyon aldıkları söyleniyor.
Bu da "Soros sendromu"nu körükledikçe körüklüyor. Hatırlayanınız vardır mutlaka; dünyanın en ünlü spekülatörü George Soros, kurduğu "Hedge fon" ile 1992'de Sterlin'e karşı inanılmaz bir spekülasyon, daha doğrusu sistemli bir saldırı başlatmış ve sonunda İngiliz Hükümeti'ni pes ettirmişti: Sterlin müthiş bir değer kaybıyla, yani fiili devalüasyonla o dönemde yürürlükte olan "Avrupa Para Sistemi" nden çıkmak zorunda kalmıştı. Soros da o operasyondan 1 milyar dolar kâr etmişti!
Dünyada bugün onlarca, yüzlerce Soros cirit atıyor. Ve buğdaydan petrole, konut kredisinden paraya kadar her şeyi ama her şeyi kumar aracı yapıyorlar...
İnsanları açlığa, devletleri teslim olmaya mahkum eden bu çılgınlık nasıl önlenecek? Zaman zaman gündeme gelen ama ortalık yatışınca unutulan bu soru, göreceksiniz yeniden ortaya atılacak. Çünkü, "Euro Bölgesi" fırtınayı atlatamazsa, dünyanın yeni bir ekonomik krize yuvarlanması kaçınılmaz.
Peki, sorunun cevabı ne? Yine zaman zaman gündeme getirilen ama bir süre sonra rafa kaldırılan "Tobin Vergisi". Amerikalı iktisatçı James Tobin'in spekülasyonları frenlemek için uluslararası para hareketlerinden vergi alınması önerisi. Başka çare yok.
Çünkü ya kapitalizme ahlak getirilecek ya da kapitalizm, hatta liberalizm çökecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA