Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

2016

Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine dördüncü adaylığımız da düş kırıklığıyla noktalandı. 2000, 2004, 2008'de girişimde bulunmuş ama hep ilk turda elenmiştik. 8 yıllık moladan sonra 2016 için şansımızı denedik. İyi de yaptık. Çünkü son ana kadar soğuk terler döktürdük Fransa'ya.
Yaz Olimpiyatları'nı İstanbul'da düzenlemek için de dört kez aday olduk: 2000, 2004, 2008, 2012. Hepsinde elendik. Şimdi Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ndeki oylaması 2013'te Buenos Aires'te yapılacak olan 2020 Olimpiyatları için hazırlanıyoruz. İyi de yapıyoruz. Çünkü kaybede kaybede kazanmasını öğreneceğiz. Dün Cenevre'deki oylama öğrenmeye başladığımızı gösteriyor zaten.
Aslında 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine Türkiye yakışırdı. Barışın, barış içinde bir arada yaşamanın, hoşgörünün simgesi olarak.
Zira 2016'da Avrupa'da birçok kanlı savaşın sembolik yıldönümleri de anılacak.
Örneğin, Fransa ve Almanya arasındaki Verdun Savaşı'nın 100'üncü yıldönümü. O savaşta iki ordudan 700 bini aşkın asker can vermişti.
Örneğin Somme Savaşı'nın 100'üncü yıldönümü de 2016'ya denk düşüyor. İngiliz- Fransız ordularıyla Almanlar'ın boğazlaştıkları ve Birinci Dünya Savaşı'nın en kanlı hesaplaşmaları arasında sayılan bu çatışmadaki toplam ölü sayısı da 442 bini geçmişti.
2016 ayrıca ömrünün bir bölümünü Osmanlı tutsağı olarak geçiren İspanyol yazar Miguel de Cervantes'in ölümünün 400'üncü yıldönümü etkinliklerine sahne olacak. Aynı şekilde, William Shakespeare'in ölümünün 400'üncü yıldönümü programlarına da.
Çernobil faciasının 30'uncu yıldönümü de 2016'da anılacak.
Fransa'nın son büyük devlet adamı diye gösterilen François Mitterrand'ın doğumunun 100'üncü, ölümünün de 20'nci yıldönümleri 2016'ya rastlıyor.
Ah, sahi; dün Cenevre'de sevincinden zıp zıp zıplayan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2016'da ne âlemde olacak acaba? 2016'yı bir yana bırakın, 2012'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanabilecek mi? Şimdiden IMF Başkanı, sosyaldemokrat, daha doğrusu liberalsosyal (Tıpkı Kemal Derviş gibi) Dominique Strauss-Kahn'a banko oynanıyor. Seçimi kazanmasından vazgeçtim, merkez sağın adayı olabilecek mi Sarkozy? Onun için de şimdiden eski Başbakan Dominique de Villepin'e banko gözüyle bakılıyor.
Anne tarafından dedesi Osmanlı vatandaşı olan Sarkozy'nin şimdiden 2012 seçimlerinin derdine düştüğü söyleniyor.
Tuhaf; 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine ev sahipliği yapacakları için tasalanan Fransız siyasiler de var. Özellikle, finallerin oynanacağı kentler arasında bulunan Lille, Lyon ve Strasbourg belediye başkanları. Açık açık "Türkiye'nin kazanması için dua ettiklerini" söylüyorlar. Neden? Çünkü statları dökülüyor ve ne yenilemeye paraları var, ne de yeni statlar inşa etmeye.
Bakalım kamu borcu ve bütçe açığı rekora giden Fransız devleti yeni stat projelerine nereden ve nasıl para bulacak?
Amaaan... Fransızlar'ın hallerine dertlenmek de mi bize kaldı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA