Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Savaş bitti!

Başkan Barack Obama beş gün önce Atlanta'da malul gazilerin kongresinde yaptığı konuşmada "Müjde"yi verdi: "Irak'ta görev yerine getirildi. Savaş bitti. Çocuklar eve dönüyor..."
Irak savaşı üstüne üçüncü müjde bu. İlkini Obama'nın selefi George Bush vermişti. 1 Mayıs 2003'te. ABD ordusunun Irak'a girmesinden 40 gün sonra. San Diego'da demirli "USS Abraham Lincoln" uçak gemisine inen Bush, "Görev yerine getirildi" pankartı önünde yaptığı konuşmada, "Savaş bitti çocuklar" demişti. Denizciler de "Hurra"lar eşliğinde keplerini havaya fırlatmışlardı. Ama o konuşmadan 2.5 ay kadar sonra, 19 Ağustos 2003'te BM'nin Bağdat temsilciliğini havaya uçuran ve aralarında Genel Sekreter'in özel temsilcisi Sergio Vieira de Mello'nun da bulunduğu 22 kişinin ölümüne yol açan bomba yüklü kamyon saldırısıyla birlikte Irak önce terör, ardından da mezhep çatışması dönemine girmişti.
İkinci "Müjde" biraz şaka gibiydi: 4 Temmuz 2009'da Manhattan'da gelip-geçene "The New York Times"in baskıdan henüz çıkmış nüshası dağıtılmıştı. "Irak savaşı bitti" manşetiyle. Ama çakma "New York Times"ti bu ve kimilerince "Her şeye maydanoz" diye tanımlanan "Yes Man" hareketi üyelerince hazırlanmıştı.
Şimdi Obama "En sahici" müjdeyi vermiş oldu: "Muharip güçlerimizi bu ay sonunda Irak'tan çekeceğiz..." Sadece 50 bin kadar asker kalacak. (Not: Obama işbaşına geldiğinde Irak'ta 144 bin Amerikan askeri vardı.) Onların da tek görevi Irak silahlı kuvvetlerini eğitmek ve danışmanlık hizmeti vermek olacak. "Çünkü" dedi Obama, "Görev tamamlandı!"
Üstelik bu açıklamayı son zamanların en kanlı ayının ertesinde yaptı: Irak'ta Temmuz'da şiddet olaylarında 396'sı sivil 535 kişi hayatını yitirdi. Yıl başından bu yana terör saldırılarında ölenlerin sayısı da 2400'e ulaştı. ABD işgalinin Iraklılar'a ödettiği bedel ise bir milyon kurbanı fazlasıyla aştı.
Her gün ülkenin dört bir yanında bombalar patlıyor, bomba yüklü araçlar, canlı bombalar havaya uçuyor.
Her gün sadece 3-4 saat elektrik verilebiliyor. Elektrik olmadığı için sular da akmıyor.
Her gün siyasiler bir yerlerde toplanıp gün boyu süren pazarlıklar yapıyor. Seçimlerin üstünden beş ay geçti; ufukta hâlâ bir hükümet yok. Obama çaresiz; Şiiler'in en önemli dini lideri Sistani'ye mektup gönderip devreye girmesini, nüfuzunu kullanmasını rica ediyor.
Hücresinden "Guardian"a açıklamalar yapan, Saddam Hüseyin'in Başbakan Birinci Yardımcısı Tarık Aziz haklı: "Saddam'ın 30 yılda inşa ettiği Irak", 30 ayda yok oldu.
Ve Obama "Görev tamamlandı" diyerek Irak'ı kaderine terk ediyor. Ya da yine Tarık Aziz'in ifadesiyle "Kurtlara teslim ediliyor."
Ve geçenlerde yine "Guardian"da yayınlanan bir analizde vurgulandığı gibi, "Irak bir devlet olarak anlamını ve var olma nedenini hızla yitiriyor."
Irak'ın "Kurtlar sofrası"na atılmasının da gizli amacı sakın bu olmasın...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA