Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

"Sizi anladım"

Köşe yazarlarımız, siyaset analizcilerimiz, son dönemde sayıları dikkate değer ölçüde artan stratejik araştırmalar kurumlarımız, Magrip'teki gelişmelere gereken önemi vermiyorlar. Ama yanılıyorlar; çünkü Kuzey Afrika'daki satranç partisi, şahları düşürecek bir sürece girdi. Ya da o kaçınılmaz sona doğru gidiyor; hayır, koşuyor.
Bazen küçücük, kısacık bir cümle, tarihin akışını değiştirmeye yetebiliyor. Fransa Cumhurbaşkanı General Charles de Gaulle'ün 4 Haziran 1958'de Cezayir'de genel valilik konağının balkonundan, aşağıda Forum Meydanı'nı dolduran kalabalığa hitaben yaptığı konuşmaya sıkıştırdığı iki sözcüklü bir cümlede olduğu gibi.
General de Gaulle, "Sizi anladım" diye haykırmıştı. Ve bu minicik cümle, Cezayir'i bağımsızlığa götürecek yolun kapısını ardına kadar açmıştı.
Malum; Tunus bir aydır kaynıyor. Üç işsiz gencin peş peşe intihar etmeleri, halkın 24 yıllık sabrını taşırmaya yetti. Ne Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin 1987'de bir saray darbesiyle (Tunus'un kurucusu Habib Burgiba'yı devirdi) iktidara geldikten sonra kurduğu otoriter rejimin baskıları durdurabildi öfkeli kitleleri, ne de polisin gözünü kırpmadan yaylım ateşi açarak 70'e yakın göstericiyi öldürmesi...
Sonunda Bin Ali'nin aklı başına geldi. Fransa'nın ünlü reklamcısı, liderlere ve partilere halkla ilişkiler ve de seçim stratejileri hazırlamakta Avrupa'nın bir numarası olan Jacques Seguela'yı (Not: Türkiye'ye de yolu düştü; 20 Ekim 1991 genel seçimlerinde Mesut Yılmaz liderliğindeki ANAP'ın seçim kampanyasını belirledi. Ve de seçim sloganını: "Sessiz çoğunluğun sesi".) gizlice Tunus'a davet etti. Onun gözetiminde çekimleri 4 saat süren 30 dakikalık bir konuşma hazırlandı.
Gece Tunus'un TV kanallarında banttan yayınlanan konuşmada Bin Ali bir dizi özeleştiri yaptı: "Çevremde kimileri benden gerçekleri gizleyerek, yanlış değerlendirmeler yapmama ve yanlış kararlar vermeme neden oldular... Temel ihtiyaç maddeleri ile hizmetlerin fiyatlarını düşüreceğim; söz veriyorum... Basına tam özgürlük getireceğim, internette hiçbir sansür izi bırakmayacağım... 2014'te görev sürem dolunca yeniden aday olmayacağım..."
Ve can alıcı cümle: "İşsizler, yoksullar, özgürlük isteyen tüm kesimler... Sizi anladım!"
Yani, General de Gaulle'ün Cezayir'deki çığlığı 53 yıl sonra komşu Tunus'ta yankılandı. Tunuslular'ın bu çığlığa kulak vermedikleri, Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin dün gece yurt dışına firarıyla ortaya çıktı.
Ancak fizik kuralıdır; bir çığlık, bir yerlere çarpıp yankılandıktan sonra, kaynağına döner. General de Gaulle'ün Tunus'ta yankılanan "Sizi anladım"ının da kaynağı olan Cezayir'e dönmesi kaçınılmaz.
Halkın işsizliği, hayat pahalılığını, karaborsayı, yolsuzlukları protesto için aylardır sokaklara döküldüğü Cezayir'de Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika da kaynağına dönen bu çığlığı iş işten geçmeden duyup, "Sizi anladım" diye günah çıkarabilecek mi, "Mat" olmadan gerçekleri kavrayabilecek mi; göreceğiz...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA