Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Bir fotoğraf bir mülakat

Önümde bir fotoğraf duruyor. Sirte'de çekilmiş. 10 Ekim 2010'da. Fotoğrafta dört Arap lider var. Zeynel Abidin Bin Ali (Tunus), Ali Abdullah Salih (Yemen), Muammer Kaddafi (Libya), Hüsnü Mübarek (Mısır).
Kaddafi bir elini Mübarek'in, öbürünü Salih'in omuzuna atmış. Dördünün de yüzünde gülücükler açmış.
O fotoğraftan 4 ay sonra Bin Ali çoluk-çocuğuyla Suudi Arabistan'a kaçtı, 5 ay sonra Mübarek istifa etmek zorunda kaldı, şimdi kafeste yargılanıyor, tam bir yıl sonra da Kaddafi linç edildi. Hem de fotoğrafın çekildiği Sirte'de!
Dördüncü lider Salih'e gelince; koltuğu pamuk ipliğine bağlı. Binlerce Yemenli'nin dün başkent Sana'da toplanıp Arap Birliği'nden yardım istemelerine bakılırsa, o pamuk ipliği de kopmak üzere.
Sirte'deki fotoğrafta Beşar Esad yok ama "Sirteli deli diktatör"ün taktiğini aynen uyguluyor: "Zenga zenga, dar dar..." (Not: "Zenga" sokak demek, "Dar" ise ev.).

***

Önümde bir gazete kupürü duruyor. 31 Ocak 2011 tarihli "Wall Street Journal"dan. Kupürde Esad'ın mülakatı var. Bin Ali'nin Tunus'tan kaçtığı, Mübarek'in iktidarda son günlerini yaşadığı o günlerde şöyle diyor:
"Mısır ve Tunus'ta yaşananların öncesinde reform ihtiyacını fark etmediyseniz, reform yapmakta çok geç kalmışsınız demektir."
Ve ekliyor: "Suriye'de bu tür olaylar olmaz. Çünkü halkın inançlarıyla çok yakın bağlarımız var. Yavaş olmakla birlikte kararlı bir reform süreci yürütüyoruz..."
***

O mülakatın üstünden 9.5 ay geçti. Ve Suriye kan gölünde yüzüyor. Ve Esad her gün reform sözü veriyor, hiçbirini tutmadan.
Ve Esad'ın askerleri, özel kuvvetleri "Zenga zenga, dar dar" insan avı yürütüyor. Daha ne kadar, daha nereye kadar?
***

Şimdilik korkulu rüya görmeyen Arap liderler Sirte'deki fotoğrafı ve "Wall Street Journal"daki mülakatı hep ellerinin altında bulundurmalılar.
Öncelikle de Magrip'in şimdilik durgun görünen ama alttan alta kaynayan iki ülkesinin liderleri: Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika ile dün Esad'ın boğazındaki ipe bir düğümün daha atıldığı Arap Birliği toplantısına (Not: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı) ev sahipliği yapan Fas Kralı VI. Muhammed.
Sıradaki domino taşları onlar.
Zaten Arap Birliği'nin geçen hafta Kahire'deki toplantısında Suriye'nin üyeliğinin askıya alınması kararına karşı çıkan Cezayir'i Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Hamad Bin Casim Bin Cabir El Tani açık açık uyardı: "Kararı çelmelemeye çalışacağınıza halkınıza kulak verin. Çünkü sıra size geliyor. Ve o zaman 'Aman' diye bizim kapımızı çalacaksınız!"
***

Sirte'deki fotoğraf ve "Wall Street Journal"daki ibretlik mülakat... Unutmayın!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA