Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

2011 tortusu

SABAH'TAN MEKTUP

Siz de benim gibi sabah dilinizde kalın bir pas tabakasıyla mı uyandınız? Sizi bilmem ama benimki bir gece öncesinin değil, bir yıl öncesinin tortusuydu. Ne yıldı ama...
Krizler... Devrimler... İsyanlar... Sosyal patlamalar... Depremden tsunamiye kadar her biri diğerinden beter doğal afetler...
Neyse ki, "Noel'i çıkaramayacak" denilen euro, kazasızbelasız 10 yaşına bastı. (Not: AIB'nin 17 üyesinin ortak parası 1 Ocak 2002'de tedavüle girdi.)
"2012'yi göremeyecek" denilen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da kehanetleri boşa çıkardı. Ona "Neyse" yok.
Şimdilik. İkisi için de "Şimdilik".
Euro belki sadece 2012'de değil, çok büyük olasılıkla 10 yıl sonra da ayakta kalacak ama birliğini-bütünlüğünü koruyabilecek mi; o soruya ikna edici bir yanıt veren yok.
Esad 2012'ye iktidarda girdi ama yılı çıkarabilecek mi; o soruya da "Evet" diyen bir Allah'ın kulu yok.

***

Yani?
Arap baharına 2012'de de devam.
Finansal krize 2012'de de devam.
Bir şey kesin: Arap baharı da, finansal kriz de derinleşerek ilerleyecek.
***

Böylesine tatsız tabloda iki tesellimiz var:
Türkiye'nin kriz dalgasının dışında kalması.
SABAH'ın 2011'i parlak bir bilançoyla kapatması.
***

Bilanço deyince aklıma geldi. Geçen hafta "Sınır Tanımayan Gazeteciler" örgütünün verilerine dayanarak 2011'de 66 gazetecinin hayatını yitirdiğini belirtmiştim.
131 ülkede 600 bin meslektaşımızın üye olduğu "Uluslararası Gazeteciler Federasyonu" bu bilançoyu düzeltti. Daha doğrusu ağırlaştırdı: 2011'de 106 gazeteci ve medya personeli öldürüldü (Not: Bu sayı bir yıl önce 94 idi). Deprem, tsunami gibi doğal felaketlerde can veren 20 gazeteciyi de eklersek, bilanço 126'ya ulaşıyor.
Listenin ilk üç sırasını 11'er kurbanla Irak, Pakistan ve Meksika'daki meslektaşlarımız paylaşıyor.
Gazeteci ölümlerinin artmasından dehşete kapılan "Uluslararası Gazeteciler Federasyonu" Başkanı Jim Boumelha, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a "İmdat" mesajı göndermek zorunda kaldı. Bakalım, BM bu sessiz katliama nasıl bir tepki verecek?
***

Gözyaşının az, kahkahanın bol olduğu bir yıl dileğimle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA