Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

İş ve ahlak

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) uyarıyor... Uluslararası Para Fonu (IMF) uyarıyor... BM'ye bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) uyarıyor... Üçü de uyarılarında aynı cümleyi kullanıyor: "Genç nüfusta işsizlik ürkütücü boyutlara ulaştı..."
Daha somut ve açık söylemek gerekirse, dünyamızın geleceği demek olan 15-24 yaş kuşağı, ABD ve AB'deki krize kurban ediliyor.

***

İspanya'da işsiz sayısı 5 milyon 273 bin kişiyi aştı. Bu, örneğin başkent Madrid'in (Nüfusu: 3.4 milyon) tümüyle işsiz olması demek. Yetmez, bu Madrid'in yanı sıra Barselona'nın (Nüfusu: 1.6 milyon) da tümüyle işsizlerden oluşması demek.
İspanya'da 25 yaş altındaki nüfusta, yani gençlerde işsizlik yüzde 50'ye ulaştı. Bu, her iki gençten birinin işsiz olması demek. Üstelik umutlarını tümüyle yitirdikleri için iş aramaktan vazgeçenler bu istatistiklere dahil değil.
***

İtalya'da işsiz sayısı 2 milyon 243 bin kişiyi geçti. Bu, aşağı-yukarı başkent Roma'da yaşayanların (Nüfusu: 2.7 milyon) tümüyle işsiz kalmasına denk.
İtalya'da 15-24 yaş dilimindeki kuşakta işsizlik yüzde 31'i aştı. Bu, her üç gençten birinin işsiz olması demek. Orada da umutlarını yitirdikleri için iş aramaktan vazgeçenler, yani kuyruktan çıkanlar hesaplara dahil değil.
***

Yunanistan'da işsizlik oranı yüzde 20'ye dayandı. 25 yaş altındakilerde, gençlerdeki işsizlik oranı çok daha ürkütücü: Yüzde 47.2!
Bu, Atina'da (Nüfusu: 745 bin) ve Selanik'te (Nüfusu: 364 bin) yaşayanların toplamından fazla kişinin işsiz kalması demek.
***

Fransa'da işsizlik oranı yüzde 10'a vardı. Son verilere göre 2 milyon 870 bin kişi işsiz. Bu, Paris'te yaşayanların (2 milyon 234 bin) üstünde bir nüfusun işsizliğin pençesinde k ıvranması demek
Yarım gün çalışanları da katarsak 4 milyon 270 bin kişi iş arıyor Fransa'da. Yani iki Paris'e denk bir kitle, iş peşinde.
Bu yıl durum daha da kötüye gidecek. Zira resmi raporlara göre, işsizlik oranı yüzde 10.7'ye çıkacak. Yani, işsiz sayısı 3 milyon tavanını delecek. Yarım gün çalışanlar veya iş buldukça çalışanlar, gizli işsizler de eklenirse 5 milyonun üstünde Fransız iş kuyruğunda olacak...
***

O uçsuz-bucaksız kuyrukta bekleyenlerin, işsizlik yardımından yararlanabilmek için önerilen her işi kabul etmeleri şart koşulanların yaşadıkları, herhalde yüzlerce romana konu, sayısız teze malzeme olacak.
Birini anlatayım.
Danielle Casadamont 53 yaşında. Eğitim uzmanı. Bir yıldır işsiz. İş bulma kurumunda kaydı var. Hafta başında kurumdan bir yazı geldi: "Size iş bulduk..."
Önerilen iş neydi dersiniz? Bir gece kulübünde saati 12 euro ücretle striptiz yapması!
İş bulma kurumu bakın bu tuhaf iş teklifi için kendini nasıl savundu: "Bir işyeri ve iştigal konusu yasal olduğu sürece bizim açımızdan hiçbir sorun yok. Eleman taleplerini kabul etmek ve iş arayanlara bildirmek zorundayız. Bizim iş mevzuatımızda etik kriteri yer almıyor."
Yani, "İş olsun da varsın biraz ahlaksız oluversin" demeye getiriyor Fransız devletinin iş ve işçi bulma kurumu.
Zaten, daha önce birçok kez yazdığım gibi, bu kriz "Etik" yani "Ahlak" eksikliğinin sonucu patlak vermedi mi? Wall Street broker'larının ahlaksızlığının tetiklediği krizin kurbanlarından da şimdi ahlaki kaygıları bir yana bırakmaları isteniyor!
Dünya ne günlere kaldı...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA