Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Favoriler

Tam 4 saat boyunca dişe diş mücadele ettiler. Ve iki televizyon kanalının birden canlı yayınladığı bu müthiş söz düellosunu milyonlarca Mısırlı benzeri görülmemiş bir ilgiyle, adeta nefeslerini tutarak izledi.
Abdülmunim Ebu El Futuh ile Amr Musa arasındaki cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmasından söz ediyorum.
Mısırlılar'ın bu tartışmayı olağanüstü bir ilgiyle izlediklerini söylerken zerrece abartmıyorum, çünkü hayatlarında ilk kez böyle bir şeyle karşılaştılar.
Bugüne kadar cumhurbaşkanını iktidar partisinin mutlak egemenliğindeki parlamento seçer, halk da göstermelik bir referandumla onaylardı.
Cemal Abdülnasır böyle seçilip yönetti Mısır'ı.
Enver Sedat da öyle.
Hüsnü Mübarek de öyle...
Şimdi ilk kez adaylardan ikisi, en güçlüleri, favori gösterilenleri halkın desteğini kazanabilmek için neredeyse ekranda takla atıyordu.
Ve de rakibini sıkıştırıp gözden düşürmeye uğraşıyordu...

***

"Siz Mısır'ın, Mısırlılar'ın değil, bir grubun çıkarlarını savunuyorsunuz": Arap Birliği eski Genel Sekreteri Amr Musa, Müslüman Kardeşler kökenli Abdülmunim Ebu El Futuh'a böyle taş attı.
El Futuh altında kalmadı; "Benim bildiğim bir kural var: Sorunun parçası olan, çözümün parçası olamaz": O da Amr Musa'nın geçmişte Hüsnü Mübarek'in Dışişleri Bakanı olduğunu ima ediyordu.
Ekran karşısındaki Mısırlılar da bu siyasi çelmeleri keyifle izliyorlardı.
***

"Ben ima ettiğiniz Dışişleri Bakanlığı görevini 2001'de bıraktım. Rejim düştüğünde, o kadrolar içinde Amr Musa yoktu": Ebu El Futuh'a ikinci taş.
"Evet, rejim düştüğünde o kadrolar içinde Amr Musa yoktu ama rejimi düşürenler arasında da Amr Musa'yı göremedik. Trene son vagonda bindiniz"
: Bu da Ebu El Futuh'tan Amr Musa'ya ikinci darbe.
Ve ekran karşısında milyonlarca Mısırlı'nın kahkahaları...
***

Sonra ne oldu?
Mısırlılar sandığa gittiler ve hem Amr Musa'yı, hem de Abdülmunim Ebu El Futuh'u eleyiverdiler!
İkisi de şaşakaldı.
Sadece ikisi değil, onları büyük favori gösteren kamuoyu araştırma şirketleri de donakaldı. Garipleri mazur görmek gerek; ilk kez Mısır'da kamuoyu araştırması yapılıyor.
Ayrıca Amr Musa ve El Futuh'tan birini Mübarek sonrası dönemin ilk cumhurbaşkanı gören, o nedenle ikisiyle de seçim kampanyası boyunca dirsek teması yürüten Batılı diplomatlar da şoka uğradılar.
***

Mısırlılar ilk kez çok adaylı bir seçim için sandığa gittiler ama pir gittiler.
Demokrasiyi çok çabuk kavramışlar. Aferin onlara...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA