Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Haddad

Haddad, Arapça'da "Demirci" demek. Bize de pek yabancı sayılmaz. "Hadde" ve "Haddehane" gibi sözcükler "Haddad"ın türediği kökten geliyor.
Soyadı zorunluluğunun olduğu Arap ülkelerinde "Haddad" adı son derece yaygın. Tıpkı Türkiye'de "Demir", "Demirci", "Demircioğlu" gibi soyadlarının yaygınlığı gibi.
Irak'tan Fas'a kadar Arap coğrafyasının her yerinde binlerce aile "Haddad" soyadı taşıyor. Sadece Müslümanlar değil, Hıristiyanlar da bu soyadını çok tercih ediyor. Özellikle Lübnanlı Maruni Hıristiyanlar.
Avrupa ülkelerindeki Kuzey Afrika ve Ortadoğu kökenliler nedeniyle "Haddad" soyadı Yaşlı Kıta'da da dal budak saldı. Örneğin sadece Fransa'da 13 bine yakın kişi "Haddad" soyadını taşıyor. Bu da "Haddad"ı bu ülkede en yaygın 375'inci soyadı konumuna getirdi.
Aynı şekilde Lübnanlı Maruniler'in önemli topluluklar oluşturdukları Afrika ülkelerinde, özellikle Fildişi Sahili'nde, Senegal'de ve Gana'da bol bol "Haddad"a rastlarsınız.
Bitmedi. Gerek Osmanlı döneminde, gerekse daha yakın tarihte Kuzey ve Güney Amerika kıtasına göç etmiş olan Lübnanlılar'ın binlercesi de "Haddad" soyadını koruyor. Atalarının göçünün üstünden kaç kuşak geçmiş olursa olsun.

***

"Haddad" üstüne bu uzunca bilgiyi vermemin elbette bir nedeni var. Brezilya'nın en büyük kenti Sao Paulo'da belediye başkanlığı koltuğuna bir "Haddad" oturdu: Fernando Haddad.
1947 yılında Halil Haddad adında 24 yaşındaki bir genç Lübnan'dan Brezilya'ya göç etti. Sao Paulo'da küçük bir ticarethane açtı. Sonra Norma Tereza Gusseyn ile evlendi. İşte bu evlilikten 1963 yılında Fernando doğdu, Fernando Haddad.
Fernando, yüksek öğreniminin ardından bir süre akademisyen olarak çalıştı, daha sonra siyasete atıldı. Brezilya eski Devlet Başkanı Luiz Inacio da Silva liderliğindeki İşçi Partisi'nde.
Lula, Lübnan kökenli gence hep destek verdi, yükselmesine yardımcı oldu, başkan seçilince de Milli Eğitim Bakanlığı'na atadı.
***

Geçen pazar günü Brezilya'da yerel seçimler yapıldı. 11 milyon nüfuslu, 20 milyar dolar bütçeli Sao Paulo belediye başkanlığı için İşçi Partisi, Lula'nın bastırmasıyla Fernando Haddad'ı aday gösterdi. Aslında Lula ve halefi Dilma Roussef başta olmak üzere İşçi Partisi kurmaylarının hiçbiri sonuçtan umutlu değildi. Çünkü Haddad, Sao Paulo eski Valisi, başkanlık seçimlerinde Lula'nın rakibi Jose Serra ile boy ölçüşecekti.
Ama ummadık taş baş yardı: Haddad oyların yüzde 55.6'sını alarak Sao Paulo belediye başkanlığını kazandı. Serra yüzde 44.4'te kaldı.
***

Ne güzel bir ülke şu Brezilya. Başkanlık koltuğunda Bulgar kökenli bir kadın, Dilma Roussef oturuyor, Sao Paulo belediye başkanlığı koltuğunda da bir Lübnan göçmeninin oğlu Fernando Haddad.
Küreselleşme aslında sadece sınırları değil, dil-din-ırk-köken duvarlarını da ortadan kaldırıyor. İyi de yapıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA