Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Bir toplantı

Gezi Parkı olaylarının doldurduğu gündeme hapsolanlara dış dünyadan bir haber vereyim: Bilderberg grubu veya kapalı kulübü yıllık geleneksel randevusu için toplandı.
Perşembe günü başlayan toplantı bu akşam sona eriyor.
Bilenler bilir, Bilderberg her yıl bir başka ülkede toplanıyor. Bu yıl mekan olarak Londra'nın banliyösü sayılabilecek Hertfordshire'daki The Grove Hotel seçildi.
"Demokratik denetimden uzak" olmakla suçlanan, kimi çevreler gizli "Küresel hükümet" diye tanımladığı için yığınla komplo teorisine esin kaynağı oluşturan Bilderberg'in 2013 randevusuna "Dünyanın efendileri"nin birçoğu koşarak gitti. Özel jetleriyle.
Birkaçını sayayım mı? Buyurun: Christine Lagarde (IMF Başkanı), David Cameron (İngiltere Başbakanı), François Fillon (Fransa eski Başbakanı, 2017 seçimlerinin olası cumhurbaşkanı adayı), Jose-Manuel Barroso (AB Komisyonu Başkanı), Henry Kissinger (Anlatmaya gerek var mı?), Carl Bildt (Türkiye dostu ve Kürt sorununun çözümünde kolaylaştırıcılık rolü üstlenmeye hevesli İsveç Dışişleri Bakanı), Mario Monti (İtalya'nın bir önceki Başbakanı), Richard Perle (Meşhuuur "Karanlıklar Prensi")...
Ama daha önemlisi, ne kadar küresel şirket varsa, hemen hepsinin CEO'su orada: Paul M. Achleitner (Deutsche Bank), Franco Bernabe (Telecom Italia), Jeff Bezos (Amazon), Jean François van Boxmeer (Heineken), Eric Schmidt (Google), Robert Dudley (BP), Thomas Enders (EADS), Peter D. Sutherland (Goldman Sachs), Stuartt Gulliver (HSBC), Peter R. Voser (Shell), Kenneth M. Jacobs (Lazard), Peter Löscher (Siemens), Jean-Dominique Senard (Michelin)...

***

Her ne kadar şeffaflık adına bu yıl toplantıyla ilgili bir-iki basın bilgilendirmesi yapılmasına karar verildiyse de, Bilderberg aslında kapalı ve esrarengiz bir kulüp. Organizasyon şeması iç içe geçmiş üç halkadan oluşuyor.
En dış halka oldukça geniş. Katılımcıların yüzde 80'ini kapsıyor. Bu halkada yer alanlar, Bilderberg'in stratejilerini ve gerçek amaçlarını ancak "Kısmen" bilebiliyorlar.
İkinci halkada "Steering Committee" (Yönetim Kurulu) var. Yaklaşık 35 üyeli. Hepsi de Avrupalı veya Amerikalı. Onlar Bilderberg'in stratejilerinin ve hedeflerinin yüzde 90'ına vakıflar.
En iç ya da merkezdeki halkada ise "Bilderberg Advisory Committee" yer alıyor. 10 kişilik bir grup. Bilderberg'in stratejilerinin ve amaçlarının "Tümünü" sadece ve sadece onlar biliyorlar.
***

Biraz "Masonik" yapıyı andıran bu örgütlenme, doğal olarak ve yukarda belirttiğim gibi, yüzlerce komplo teorisinin üretilmesine yol açtı.
Ama ben bu teorilerin hiçbirine inanmıyorum. Bilderberg'i desteklediğimden değil. Sadece "Davos Grubu"nun biraz daha dar oluşumu olarak gördüğüm için.
Şimdi bana "Peki Bilderberg'e bu yıl Türkiye'den kimler katıldı" diye soracaksınız. Sayayım:
Ali Babacan (Başbakan Yardımcısı), Şafak Pavey (CHP Milletvekili), Mustafa Koç (Koç Holding), Haluk Dinçer (Sabancı Grubu), Aslı Aydıntaşbaş (Gazeteci), Soli Özel (Gazeteci).
Bilderberg toplantılarında dünyanın siyasal, jeopolitik ve ekonomik gündemi enine-boyuna irdelendiğine göre, Türk katılımcılara "Gezi Parkı'nda neler oluyor? Bu olaylar Türk siyasetini nasıl etkiler" soruları mutlaka yöneltilmiş olmalı.
Ama cevaplarını asla öğrenemeyeceğiz. Çünkü, Bilderberg'te konuşulanlar Bilderberg'te kalır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA