Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Başbakan'dan bir gün sonra Suriye izlenimleri

Fiat'ın Punto Evo modelinin iki ay önce İtalya'da uçak gemisinde yapılan tanıtımı büyük ses getirmişti. Punto Evo'nun geçen hafta gerçekleşen Türkiye tanıtımında da bir ilke imza atıldı. Aracın test sürüşleri Türkiye-Suriye arasında gerçekleştirildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'ye yaptığı ziyaretten bir gün sonra karayoluyla vizenin kalktığı Suriye'ye gittik. Toplam 24 saat geçirdiğimiz Suriye maceramız Adana'dan başladı. Punto Evo'larla konvoy halinde Antakya-Cilvegöz sınır kapısından Suriye'ye geçiş yaptık. Tarihi binlerce yıl önceye dayanan Halep'e geçip farklı bir deneyim yaşadık.

Vize kalktı

Vizenin kalkması nedeniyle Suriye ve Türkiye'den karşılıklı geçişlerin yaz aylarıyla birlikte artması bekleniyor. Ancak, Suriye'ye karayoluyla gidecek turistlerin dikkat etmesi gereken noktalar var. Vizenin yeni kaldırılması nedeniyle sistem tam olarak oturmamış. Suriye sınırında bazı zorluklar yaşanabiliyor. Örneğin aracın Suriye sınırları içinde pasaportta kayıtlı olan kişi tarafından kullanılması gerekiyor. Suriye polisi, aksi taktirde zorluk çıkartıyor. Türkiye sınırında da bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Kamyon trafiğinin yoğun olduğu gümrükte, turistik amaçla seyahat eden özel otomobiller için ayrı bir yol ayrılmalı.

Yollarda çizgi yok

Suriye yollarını görünce, şükrediyorum. Bizim bozuk yollarımız bile Suriye'de otoyol gibi... Halep'e yaklaşınca yollar daha düzeliyor. Trafik işaretleri görülmeye başlanıyor.
Ama Suriye ile Türkiye'nin yolları arasında bir benzerlik var. Yolu şeritlere ayıran beyaz çizgiler yok. Bir başka benzerlik de, kamyonetlerin yolcu taşıma amacıyla kullanılması. Suriye'de Avrupalı otomobil markalar yok. Genelde Güney Koreli ve Japon markalarla, yerli üretim markaların ağırlığı var. Trafikte çok sayıda hurda araç gördüm. Ancak, Halep'in (Hristiyanların yaşadığı) zengin mahallerine yaklaştıkça lüks araçlar dikkat çekiyor. Suriye'nin ekonomik başkenti olmasına rağmen Halep'te fakirlik diz boyu. Sınırdan geçtikten sonra bu durum hemen anlaşılıyor.
Türkiye sınırından geçip Suriye'yi arkada bırakınca, tüm eksikliklerine rağmen güzel ve yalnız ülkeme şükrediyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA