Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

AB'nin zayıf halkaları kriz nedir bilmiyor

Yunanistan, İspanya ve Portekiz Avrupa Birliği'nin en zayıf halkaları olarak görülüyor. Yunanistan'da patlak veren kriz, İspanya ve Portekiz'in de kapısına dayandı. Ancak, sanki bu ülkelerde ekonomik krizin sadece adı var.
Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği (ACEA), Avrupa binek otomobil satışları rakamlarını açıkladı. Mart ayında Avrupa binek otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.1 arttı. 28 ülke arasında en fazla artış ekonomik krizin Avrupa'da ilk patlak verdiği ülke İzlanda oldu. İzlanda'da binek otomobil satışları martta geçen yıla göre yüzde 113.7 oranında arttı. Satışların en fazla arttığı ikinci ülke yüzde 87 ile ekonomik krizin kapıyı çaldığı ülke Portekiz olurken, üçüncü en yüksek artış yüzde 77.9 ile İrlanda'da gerçekleşti. Krizin eşiğindeki İspanya ise yüzde 63.1 ile satışlarını en çok artıran dördüncü ülke oldu.

Kriz sanki yok

Borç batağına saplanan Yunanistan ise Avrupa'da satışlarını en fazla artıran altıncı ülke oldu. Yunanistan'da binek otomobil satışları mart ayında geçen yıla göre yüzde 42.5 oranında arttı. Geçen yıl martta 13 bin 372 adet olan otomobil satışları 19 bin 53 adete çıktı.
Diğer Avrupa ülkelerindeki artış adı krizle anılan İzlanda, Yunanistan, Portekiz ve İspanya'daki artış oranın altında kaldı. Birçok ülkede ise binek otomobil satışlarında keskin düşüşler görüldü.
Ekonomik krizden yüzünün akıyla çıkan Türkiye ise binek otomobil satışları mart ayında yüzde 16.4 oranında geriledi. Ocak-Mart döneminde ise düşüş yüzde 1.6'da kaldı. Türkiye'de satışların geçen yıla göre gerilemesinin nedeni ise 2010 Mart ayında devreye giren ÖTV indirimi. ÖTV indirimiyle geçen yıl martta satışlarda patlama yaşanmıştı.
İspanyol, Portekizliler ve Yunanlıların yaşadığı krizi anlamakta güçlük çekiyorum. Bunun adı krizse, daha önce bizim yaşadıklarımız neydi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA