Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Dünyanın parası Ar-Ge'ye gidiyor

Dünya çapında yapılan Ar-Ge yatırım harcaması 500 milyar euro. En fazla Ar-Ge yatırımı yapan sektörler sıralamasında ilk sırada bilgisayar-elektronik, ikinci sırada ilaç ve üçüncü sırada ise otomotiv var. Otomotivin toplam yatırımı 85 milyar euro civarında. En çok yatırım yapan marka ise Toyota. Onu VW, BMW ve Mercedes izliyor. Ar-Ge yatırımları bir taraftan bu markaların rekabette öne geçmelerini sağlarken, diğer taraftan da otomotivin geleceğine yön verecek.
Peki biz de durum ne? Otomotiv, Türkiye'de çalışan 117 Ar-Ge merkezi içinde 47 merkezle ilk sırada bulunuyor. Bunların 37'si yan sanayi şirketi. Otomotiv Ar-Ge merkezlerinde yaklaşık 5 bin kişi çalışıyor.
Son dönemde uygulanan teşvikler sonrasında Ar-Ge konusunda önemli adımlar atıldı. Tofaş Ar-Ge merkezi, Fiat'ın Avrupa'daki 2, dünyadaki 3 büyük merkezinden biri oldu. Tofaş'ın Ar-Ge yatırımları cirolarının yüzde 4'üne ulaştı. Ford Motor'un dünyadaki üç büyük Ar-Ge merkezinden biri olma yolunda ilerleyen Ford Otosan ise Ar-Ge yatırımı 30 milyon doların üstündeki bin 200 Avrupalı firma arasında 335'inci sırada yer alıyor.
Ama yeterli değil. Türkiye, dünya ile rekabet etmek istiyorsa, daha fazlasını yapmalı. Çünkü otomotivde bölgesinin Ar-Ge üssü olma hedefinde olan Türkiye, Avrupa'da ise ilk 5 ülkeden biri olmak istiyor. Diğer ülkeler ise boş durmuyor. Otomotivde dev ülkeler Ar-Ge'ye ciddi kaynak ayırıyor. Çin gibi otomotive yeni giren ülkelerin Ar-Ge harcamaları ise her yıl yüzde 20'nin üzerinde artıyor.
Formül belli ilerlemenin yolu Ar-Ge'den geçiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA