Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

5G ulusal ağ için fırsat

31 yıllık meslek hayatını telekom Ar-Ge çalışmalarıyla geçiren Argela Genel Müdürü Bülent Kaytaz, "2G ve 3G'yi kaçırdık. 4G'yi ucundan yakaladık. Ancak 5G'de ulusal ağ için fırsat doğdu" ded

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'nın 5G çıkışı telekom sektöründe yeni tartışmalara sebep oldu. 31 yıllık meslek yaşamını telekom sektöründe Ar-Ge çalışmalarıyla geçiren Argela Genel Müdürü Bülent Kaytaz, "Cumhurbaşkanı'nın 5G konusundaki çıkışı Ar-Ge konusunda farkındalık oluşmasını sağladı" diyerek sözlerine şöyle devam etti: "ULAK projesi sadece 5G değil, ucundan da olsa 4G'yi de yakalamamızı sağladı. Proje sadece yerli baz istasyonu değil, ulusal bir şebekenin ortaya çıkarılması için büyük fırsat. Siz içinden ne geçtiğini bilmediğiniz bir ağda ulusal güvenlikten söz edemezsiniz. Kriz durumunda işleyecek bir şebkeye sahip olmalısınız. Avrupa Birliği'nde, ABD'de ağ güvenliği konusunda tedbir alınırken her firmaya mobil ve fiber altyapı yatırımında sorumluluk vermiyor."

5G TEKNOLOJİ DEVİ DOĞURUR

Bülent Kaytaz, telekom sektöründe kuşağa bölünmüş dönemlerde dijital santral yatırımının önemine dikkat çekerek, "Birinci kuşak telekom çalışmaları Türkiye'de yoktu. Özal döneminde dijital santraller için kurulan Netaş ve Teletaş Türkiye'ye kazandırıldı. Sonra bu şirketler yok pahasına rakiplerine satılıp içindeki Ar-Ge mühendisleri kaybedildi. 2G ve 3G yatırımlarında milyarlarca doların yurtdışına gitmesine sebep olduk. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın öncülüğünde hazırlanan ULAK projesi hem 4G hem de 5G'de ulusal bir şebekenin oluşması için fırsat. ULAK'ın şirketleşmesi Türkiye'den Ericsson, Huawei, Nokia gibi küresel çapta telekom teknolojisi şirketler doğmasını sağlar" diye konuştu.

AR-GE KÜLTÜRÜNÜN OLMASI ŞART
Ar-Ge ve inovasyon kültürü oluşmadan yerli bir telekom altyapısının mümkün olmadığına dikkat çeken Kaytaz, olmazsa olmaz 4 şartı şöyle sıralıyor: "İnsan kaynağı Ar-Ge kültürününün temel dayanağı. İnsanı orada tutabilmeniz için fikri mülkiyetin korunması gerekiyor. Ayrıca çoklu disipline sahip bir ekosistemin oluşması şart. Bilgili, becerikli ve girişimcilerin destelenmesi için doğru bir iklim oluşmalı. Burada en önemli rol üniversitelere düşüyor. Son olarak uzun vadeli teknoloji projelerini destekleyecek gerçek bir risk sermayesi yatırımı olmalı. Biz de her şey devletten bekleniyor. Bizde yatırımcılar gözle görmediği şeye yatırım yapmayı bilmiyor. Yani yazılım ve uzun vadeli Ar-Ge yatırımı desteği olan risk sermayesi yok."

5G UZMANLARINI TÜRKİYE'DE TOPLADIK
"31 Mart'ta Türkiye'de 5G konusunda uzman mühendisleri Türkiye'de topladıklarını söyleyen Kaytaz, "Aslında kullandığımız karmaşık telekom altyapısının gelişmesinde Ar-Ge çalışanlarının işbirliği yatıyor. Biz de küresel işbirliği için bu tür toplantılara katılıyoruz ve bazen bu toplantıları Türkiye'de düzenliyoruz. Bu yaz 5G standartlarının görüşülmesine devam edilecek. 5G uzun soluklu bir proje. 2020 yılına kadar şekillenecek ve sonrasında da devam edecek" diye konuştu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA