Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Bilgisayarın gözü kulağı da olacak

Sesli komutlara anında yanıt veren ve akıllı kameralarıyla görebilen bilgisayarlar geliyor. Biyonik kollar ve giyilebilir teknolojilerde kullanılan Curie modülü, bilgisayarları da artık insan vücudunun bir uzantısına dönüştürecek

Dünyanın en büyük işlemci üreticisi Intel, San Francisco'da düzenlenen geliştiriciler konferansında (IDFIntel Developer Forum 2015) bilgisayar dünyasının geleceğinden örnekler sundu. Önümüzdeki dönemde bilgisayarlar insan sesini dinleyecek, komut verildiğinde ise hemen açılacak. Cihazlar biyonik eller ve giyilebilir bilgisayarlarla, insan vücudunun uzantısı haline gelecek. RealSense kamera kullanan bilgisayarlar kullanıcının hareketlerini algılamasını sağlıyor. Bilgisayar oyunlarında herhangi bir gözlük kullanmadan oyuncunun başının hareketlerine göre ekrandaki görüntü anında değişiyor. IDF 2015 etkinliğinde 5 bin geliştirici ve medya mensublarına açıklama yapan Intel CEO'su Brian Krzanich, bilgisayarların insan gibi davranmaya başlayacalarını belirterek, 3 anahtar gelişmeye dikkat çekti. Krzanich, "Bilgisayarlar insan gibi karşılıklı iletişime açık cihazlara dönüşecek. Cihazlar, akıllı ses teknolojisiyle uyku modundayken, sesle anında açılacak. RealSense kamera tıpkı bir göz gibi insan hareketlerine duyarlı hale gelecek" dedi.

GOOGLE'LA ORTAK PROJE
Çevremizdeki tüm eşyaların akıllandığı ve internete bağlandığı bir döneme girildiğini belirten Krzanich, "Bilgisayarlar giyilebilir teknolojilerle vücudumuzun uzantısı haline gelecek. Windows 10 işletim sistemiyle birlikte gelen Cortana sadece akıllı arama değil, sesli komutların uyku modundayken bile tepki vermesini sağlayacak" diye konuştu. Krzanich bu yılın başında tüketici elektroniği fuarı CES 2015'te tanıtılan Curie modülü hakkında detaylar verdi. Curie modülü projeleri Intel yeni teknolojilerden sorumlu başkan yardımcısı Ayşegül İldeniz'e bağlı olacak. Krzanich, Google ile geliştirdikleri Project Tango adını verdikleri çözümlerden de örnekler sundu. Akıllı telefonlarda anlık olarak modelleme yapan teknoloji ile Intel Realsense kamera birlikte kullanılıyor. Kamera görüntüleri anlık 3 boyutlu görüntülere dönüştürülüyor. Özellikle mühendislik ve tasarım uygulamalarında kullanılacak teknolojiler konusunda işbirliği yapılıyor. RealSense teknolojisi, telefonlarda da kullanılacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA