Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Tohum girişime rekor yatırım

Startups.Watch araştırmasına göre 2016 yılında 67.2 milyon doları bulan yatırımlar bir önceki yıla göre yüzde 5.9’luk büyüme oranına ulaştı. 124 yatırım anlaşmasıyla tohum girişimde rekor kırıldı

Türkiye'de girişimci eko sistemi büyümeye devam ediyor. Startups.Watch araştırmasına göre 2016 yılında 67.2 milyon dolara ulaşan yatırımlar bir yılda yüzde 5.9 büyüme kaydetti. Fikir veya basit ürün örneği bulunun tohum aşamasındaki girişimler bile daha çok kaynak bulma şansı yakaladı ve 124 yatırım anlaşmasıyla rekor kırıldı. Ancak üst lige çıkacak girişim bulamadık. Startups.Watch rakamlarının detaylarına bakıldığında Türkiye tohum yatırımların sayısında rekor sayıda artış var. Özellikle üniversitelerini tekno parklardaki kuluçka merkezlerinde çok sayıda girişim ilk tohum yatırımı olanağı bulmaya başladı. Ancak bu yatırımlardan uluslararası başarı yakalama şansı bulan girişim hiç çıkmamış.

YATIRIM ANLAŞMASI REKORU
Türkiye'de özellikle tohum yatırım aşamasında artan yatırım anlaşmaları var. Statups.Watch kurucusu Serkan Ünsal rekor sayıya ulaşan 124 farklı yatırım anlaşmasına dikkat çekiyor. Ünsal, "Türkiye'de fikir veya ürün aşamasındaki girişimlerin daha çok kaynak bulduğunu görüyoruz. 2016 yılında yıllık yüzde 43'lük rekor bir artışla 124 yatırım anlaşması yapılmasına tanık olduk" diye konuştu. Ünsal, her şeye rağmen toplam rakamının düşük seviyede kalmasını ise şöyle yorumladı: "Yatırımcılarla görüşmelerimizde ortaya çıkan sonuçları uluslararası kalitede girişimlerin sayısının yetersiz olmasına bağlıyorlar. Yani şampiyonlar liginde oynayacak oyuncumuz yok. Bizim fikir aşamasındaki girişimler kadar üst liglerde mücadele edecek kalitede girişimlere ihtiyacımız var."

KÜLTÜREL DÖNÜŞÜM YAŞIYORUZ

Girişimcilik konusunda kültür ekimi yapıldığını söyleyen İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan, "Aslında bakanlık, teknoparklar ve sektör olarak yapılan yatırımın karşılığını almaya başladık. Önceden yapılan başvuruları onlarla ve yüzlerle ölçerdik. Şimdi bir yarışma düzenlediğimizde 5 binin üstünde girişimci başvuruyor. Herkes erken aşama girişimlere yoğunlaştı. Evet bu aşamada girşimler çoğaldı ama yine de sayı dünya ölçeğine göre az. Şimdi daha üst liglerde mücadele edecek girişimcileri destekleyecek yatırımcılara ihtiyaç var. Biz de bunun için adım attık. Avrupa Yatırım Fonu çalışmalarıyla tohum aşamasında başlayan girişimleri üst aşamaya taşıyacak yapıları da kurmaya gayret ediyoruz" diye konuştu.

GİRİŞİM SAYISI YETERLİ DEĞİL
E-Tohum'un kurucusu Burak Büyükdemir Türkiye'de tohum aşamasında girişimlerin sayısının henüz çok yetersiz olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "Girişim sayısını artırmamız lazım. Şu anda farkındalık artıyor. Girişimciliğe yerli ve uluslararası destek artıyor. Üst ligde iyi kalitede şirketler olması için aşağıdan daha fazla girişimin gelmesi gerekiyor. Bu girişimlerin önemli bir bölümü başarılı olamayacak. Ancak pek çok girişimci bu yolla deneyim kazanacak. Türkiye'de başarı oranının yüzde 1'in üstünde olduğunu tahmin ediyorum. Türkiye'de birkaç yıl içinde girişimlerin sayısı belli seviyeye ulaşınca istatistikler oluşmaya başlayacak.

YENİ FİKİRLER BELİ OLUYOR
E-tohum tarafından düzenlenen Girişimcilik Zirvesi'nde yeni girişimler yarın İTÜ'de düzenlenecek toplantıda ortaya çıkacak. Yaklaşık 5 bin girişim başvurusu arasından seçilen girişimler her yıl büyük bir heyecanla beklenen Girişimcilik Zirvesi'nde bir araya geliyor. Çok önemli konuşmacılarla renklenecek yılın en önemli girişimcilik etkinliğinde, E-Tohum'un seçtiği ve hızlandırma programını tamamlamış 16 internet girişimi de açıklanacak. E-Tohum tarafından düzenlenen Girişimcilik Zirvesi yarın İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Girişimcilik Zirvesi'nde 5 bine yakın girişim başvurusu arasından yatırım yapılacak yeni girişimler açıklanacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA