Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Yaratıcı oyuncak TOYİ'ye kitlesel fon desteği

Çocukların kendi oyuncaklarını yaratmasını sağlayan Toyi girişimi, 28 ülkeden kitlesel fon desteği alırken, 1.000 çocuğa ulaşmayı başardı. Kitlesel fonlama platformu Kickstarter’dan da destek alan girişim, tüm dünyadan büyük ilgi gördü

Teknolojiyle iç içe yaşayan yeni nesil gençlerin kendi oyuncaklarını tasarlama fikriyle yola çıkan Toyi girişimi, mali durumu yeterli olmayan ve her çocuğun çöpe atılacak malzeme diye baktığı şeylerden yaratıcı oyuncaklar üretmesini sağlayan basit bir set ortaya çıkardı. Bu hayali küresel platforma da taşımak isteyen Toyi'nin çabaları sonuç verdi.

DÜNYA DEVİNİ ETKİLEDİ
Dünyanın en tanınmış kitlesel fonlama devi Kickstarter ve birçok farklı firmadan Toyi'ye destek yağmaya başladı. Çocukların yaratıcı oyuncaklarını kendilerinin geliştirmesini sağlayan Toyi ekibinin heyecanı ise dünya devini etkiledi. Tamamı Dudullu'da üretilen yaratıcı oyuncak Toyi, Türkiye'den çıkan yaratıcı sosyal projeye internetten destek sağlayarak ihracat yapmaya başladı.
Elif Atmaca ve Ögeday Uçurum tarafından her çocuğun oyuncağı olması hayaliyle 2017'de kurulan sosyal girişim Toyi, kendi heyecanlarını büyütecek adımlar atarak 2018'de Atölye ile ortaklık yaptı. Çocukların hayal güçlerini tetikleyecek bir araç ortaya çıkarmak isteyen Toyi'nin tasarımcısı Elif Atmaca, bu ihtiyacı şöyle ifade ediyor: "Özellikle dezavantajlı çocukların olduğu bölgelerde çocuklara istedikleri oyuncağı ulaştıramıyoruz, bu yüzden biz de çocukların etraflarındaki her şeyi oyuncağa çevirmelerini sağlayacak bir şey yapalım diye düşündük."
Bu fikirden yola çıkarak hayata geçirilen Toyi, şehir yaşamı, okul başarısı baskısı, ebeveyn yönlendirmeleri ve oyuncak sektörünün kısıtları yüzünden yaratıcılıklarını kullanamayan tüm çocukların bu yaklaşımdan ve üründen faydalanabileceğini fark ederek geliştirildi. Toyi bugün cinsiyet, dil, coğrafi konum ve sosyoekonomik düzey fark etmeksizin her çocuğun oyuncağı olmayı hedefliyor.

ÇÖPTEN OYUNCAĞA DÖNÜŞÜYOR
Çocukları fazla sayıda oyuncağa boğmak onlarda dikkat dağınıklığı ve doyumsuz bir oyun deneyimine neden olabileceğini söyleyen Atmaca, çocukların üreten yaratıcı bireyler olmasını sağlayacak projelerini şöyle anlatıyor: "Oyuncak sektörü çocukları tüketici olarak konumlandırdığı için sürekli yeni ve hazır oyuncaklar sunarak onları tüketime yönlendiriyor ve oyun deneyimlerini kötü etkiliyor. Toyi ile, çocukların hazır oyuncakları tüketmelerini değil kendi yaratıcı güçlerini kullanarak kendi oyuncaklarını üretmelerini istiyoruz. Bu sayede çocuklar etraflarındaki nesneleri tekrar düşünüyor, tanımlıyor ve farklı bir amaç için kullanabiliyor. Bu sayede de sınırsız sayıda yeni oyuncak üretilebiliyor. Toyi sayesinde çocukların erken yaşta tüketime bakışlarını değiştirerek ilerleyen yaşlarda ileri dönüşüm becerisi kazanmış yetişkinler olmalarına yardım etmek istiyoruz."

ÇOCUKLAR TASARIMCI OLDU
Teker, ayak, göz, eklem, çubuk, esnek halka ve eklem parçalarından oluşan kit ile 6 yaş ve üstü çocuklar, etraflarında bulunan her türlü nesneyi istedikleri oyuncaklara dönüştürebiliyor. Bu sayede bir su şişesi rokete, eski bir kutu trene veya bir kozalak sevimli bir yaratık halini alabiliyor. Toyi ile çocuklar ister kendi başlarına ister arkadaşlarıyla birlikte kendi oyuncaklarını tasarlıyor, etraflarındaki nesneleri diledikleri oyuncaklara çevirip yaratıcılıklarını geliştirebiliyor ve hayallerini gerçekleştirebiliyor.

KENDİ HAYAL DÜNYASININ KAHRAMANLARI
Oyuncak sektörünün yaratıcılıkları çocuklara göre daha sınırlı olan yetişkinler şekillendiriyor. Oyunun kurallarını yetişkinler koyuyor, çocuklara nasıl oynamaları gerektiğini söylüyor. Birleştirilecek yapı taşlarından oluşan oyuncaklarda bile son ürün çocuklara baştan gösteriliyor. Toyi ise önceliği çocuğun ihtiyaçlarına verirken, serbest oyunu destekliyor. Toyi oyuncak kitinin içinde yönerge ve kurallar yok. Süreç çocukların hayal gücüne bırakılıyor. Toyi ile çocuklar yaratıcılıklarını kullanarak sonsuz sayıda oyuncak yapabiliyor.

BİR ALIN BİR HEDİYE EDİN!
Toyi, 5 Kasım'da başlattığı Kickstarter kampanyasında 2 hafta içerisinde seri üretime geçmek için gerekli olan finansman hedefine başarıyla ulaştı. Dünyanın farklı bölgelerinde çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan operasyonel işbirlikleri sayesinde, kampanya süresince alınan her bir Toyi kiti karşılığında bir kit masrafları da Toyi tarafından karşılanacak şekilde dezavantajlı çocuklara ulaştırılacak. Bugüne kadar kampanya üzerinden alınan 1.000 kit için bir o kadar daha dezavantajlı çocuklara ulaştıracak olan girişim, Dünya Çocuk Günü vesilesiyle herkesi kampanyaya katılmaya çağırıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA