Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT TİMURLENK

Hayatının golü!

Irkçılık belasının futbolun yakın tarihinde çok örneği var. Futbolcunun futbolcuya, tribünlerin, yöneticilerin, teknik direktörlerin bu utancın öznesi olduğu tüm olaylarda tribün kapatma, para cezası, kısa süreli futboldan men dışında bir yaptırım uygulanmamıştı. Her seferinde maçlar oynanmaya devam etti, faturası sonra kesildi. Önceki gün Başakşehir'in sahadan çekilirken PSG'nin ona eşlik etmesi futbol tarihinde bir milattır. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. İlk kez katıldığı Şampiyonlar Ligi'nde Başakşehir, cesur ve karakterli futbol oynadı, ama en cesur ve karakterli kararını Paris'te tüm dünyaya duyurdu.
UEFA'nın tüm ırkçılığa hayır kampanyalarına rağmen Şampiyonlar Ligi gibi bir organizasyonda görev alacak bir seviyeye gelmiş bir hakemin hangi dili konuşursa konuşsun ağzından çıkan bu kelimenin evrensel manada affının olmadığını bilmesi gerekir. Evet, yüzlerce dil var ama aklın ve vicdanın dili tüm dünyada bir. Tam da bu yüzden iki takım sahadan çekildiğinde tüm dünya ayağa kalktı.
İki yıl önce Çin'de ırkçı söylemlerle karşılaşan Demba Ba, o Çinli futbolcuyu mahkum ettirmişti. Parlak kariyeri ve tecrübesiyle 35 yaşındaki Demba Ba'nın saha kenarında hakemlerle olan konuşması, Paris Saint- Germain'i o kadar etkiledi ki Mbappe bile soyunma odasına giderken orta hakeme, "Bu dördüncü hakem olacaksa maçı oynamayız" dedi. Bu Demba Ba'nın hayatının golüdür.

CESARET BULAŞICIDIR
UEFA'nın karşılaşmayı devam ettirmek adına 4. hakemi VAR hakemiyle değiştirme teklifine 'hayır' diyen Başakşehir, verdiği kararın arkasında durarak ırkçılıkla savaş veren herkesin önüne meşale oldu. Bu oyunun aktörlerine artık kimse 'Duyduysanız bile duymamazlıktan gelin' diyemeyecek. Bu cesaret herkese bulaşacak ve bundan sonra gerekiyorsa maçlar Paris'teki gibi yarıda kalacak.
Futbol takımları sadece milyon Euro'larla yönetilmez. Maddiyat kadar maneviyat da insani ilişkiler de ahlak ve vicdan da gereklidir. Cengiz Ünder'i Roma'ya sattıktan sonra düzenlediği uğurlama töreninde Başakşehir o genci yetiştiren anne ve babayı törende oğullarının yanında oturtup milyonların önünde gurur duymalarını sağlamıştı. Bu duyguyu parayla satın alamazsınız. Önceki gece de Başakşehir yönetiminin, idarecilerinin, Okan Buruk ve futbolcularının sergiledikleri duruş Türk Milleti adına övünç kaynağıdır. Maçları kaybedebilirsiniz ama insanlığınızı asla. İşte o insanlığını kaybeden 4. hakeme hayatının geri kalanında hiçbir zaman unutmayacağı atılan tokat budur. Onun gibi düşünenler varsa bir gün mutlaka bu tokatla karşılaşacaklar. Teşekkürler Webo, teşekkürler Demba Ba, teşekkürler Başakşehir yönetimi ve teşekkürler Okan Burak ile öğrencileri. Futbol tarihi sizi hiç unutmayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA