Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TARIK YILMAZ

Almanya kendi ayağına ateş ediyor

Yunanistan kurtuluyor. Zaten cuma gününden piyasalar bayram yapmaya başlamıştı. Piyasa tabiriyle 'beklenti erkenden satın alındı.' AB'nin 'şımarık çocuğu', AB'nin 'abi'sinden (Almanya) 'uslu dur' tokatı yiyince 30 milyar euroya varacak kemer sıkma paketini kabul etti. Yandaki haberde Yunanistan'ın kemer sıkma paketinin ayrıntılarını okuyacaksınız. Türkiye bu paketlere alışık. Ancak dünyanın ikinci büyük ekonomisi 16.5 trilyon dolarlık Euro Bölgesi'ne IMF'yi sokacak
Peki ya diğerleri? Portekiz, İspanya, İrlanda?
Avrupa'nın milli gelire oranla en borçlu ülkesi Yunanistan mı (yüzde 115) sanıyorsunuz? Hayır İtalya. Üstelik 2.1 trilyon dolarlık büyüklüğünün yüzde 115.8'ine ulaşan borcu var.
Bütçe açığı milli gelire oranı en yüksek ülke yüzde 13.5 ile Yunanistan mı? Değil. İrlanda yüzde 14.3 ile zirvede. İspanya yüzde 11.2, Portekiz yüzde 9.4'le yakın takipçi.
İngiltere'de 1.4 trilyon dolarlık borcun yaratacağı endişeler ülkedeki seçimler nedeniyle üzeri örtülmüş durumda. Fransa'da da durum farklı değil.
Özetle, AB'nin içi kaynayan kazan.
Durumu görece iyi olmasına karşın Almanya'nın da geleceği karanlığa sürükleniyor. İki nedenden ötürü.
Bir; Yunanistan'a dayatılan reçete karşılığında Almanya ilk yıl için 8.5 milyar euro ödeyecek. Ancak bu ilk yılın faturası olduğunu unutmayın. Eğer, patlamaya hazır diğer ülkeler de benzer sorunla karşılaşırsa Almanya'nın faturası kabaracak. Bu da Alman halkını daha da öfkelendirecektir. Zaten Alman gazeteleri günlerdir "Sırada Portekiz, İspanya, İrlanda var. Almanya onlara da yardım eli uzatmak zorunda kalacak" endişesini dile getiriyor. İki; ihracat ülkesi Almanya'nın AB'de yaşanan bu kritik dönemde en önemli pazarlarında ağır darbe yiyecek. Almanya'nın en çok mal sattığı ilk 10 ülkenin 8'i Avrupa ülkesi. Çoğunun da geleceği karanlık. En büyük ticari partneri Fransa borç yükü ağır. Ardından gelen ülkelerden İngiltere, İtalya, İspanya... Korkulan olursa zaten ihracatı 2009'da yüzde 15 azalan Almanya daha ağır bir kabusla karşı karşıya kalabilir. Almanya'nın ayağının kayması da Portekiz'in tökezlemesine benzemez.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA