Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

Arda, FIFA ve etik!

Fenerbahçe Başkanı Sayın Aziz Yıldırım, Galatasaray'dan Arda Turan'ı transfer etmek istediğini ilk olarak 14 Temmuz'daki Arena Özel programında Galatasaray Başkanı Sayın Adnan Polat ile arasındaki diyalogda dillendirdi. O zaman Sayın Yıldırım, "Beni Arda ile 10 dakika yalnız bırak, nasıl Fenerbahçeli olur görürsün" demişti. Sayın Polat da, "Aman başkan dikkat et! Arda seni Galatasaraylı yapmasın" yanıtını vermişti. Hoş, esprili bir diyalogdu.
Bu tatlı sohbetin orada kalacağını sandık, ama kalmadı.
Son olarak şeker bayramında İstinye Park'ta Sayın Yıldırım ile Arda Turan son dönemin popüler mekanı Masa'da karşılaştı. Eski, yeni TFF yöneticileri ile Sinan Engin'in de aralarında bulunduğu kalabalık bir ortamda bayramlaşma sırasında Arda Galatasaray'da mutlu olduğunu ve ayrılmak istemediğini yineledi. Sayın Aziz Yıldırım, "Sayemde köşeyi döndün. Seni Adnan'dan istedim; zam aldın" dedi. Arda da "Ben paraya değer vermem. Benim için huzur daha önemli" yanıtını verince Sayın Yıldırım "Burada herkesin yanında söylüyorum. Sözleşmen bittiğinde seni ne pahasına olursa olsun alacağım" ifadesini kullandı.
Bu diyalog Kanaltürk'te yayınlandı. Masadaki isimlerden olan Sinan Engin de programdaydı ve bu diyalogu yalanlamadı. Üstelik Fenerbahçe Kulübü de diyalogla ilgili resmi sitesinden olumlu veya olumsuz bir açıklama yapmadı.

'AHLAKSIZLIĞA CÜRET!'
Etik değerler, kağıt üzerinde ve lafta kalmamalı. Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, dün Efes Pilsen'in Mirsad Türkcan'a sözleşmesi sürerken transfer teklif ettiğini belirterek aynen şu ifadeyi kullandı: "Playoff serileri sürerken sözleşmesi devam eden basketbolcumuz Mirsad Türkcan ile anlaşma ahlaksızlığına cüret eden..."
Mosturoğlu sonuna kadar haklı... Üstelik Mehmet Topuz'u transfer ederlerken de Fenerbahçe'nin FIFA kurallarına sonuna kadar saygılı olduğunun altını çizen de yine Mosturoğlu olmamış mıydı? Neydi o kurallar?
Sözleşmesinin bitimine 6 aydan az kalmamış bir futbolcuyla kulübünün izni olmadan transfer görüşmesi yapmak yasaktır ve suçtur.
Fenerbahçe de Topuz'u önce Kayserispor ile görüşüp anlaşarak FIFA kuralları çerçevesinde transfer etmiştir. Bu, belki de Türkiye'de örnek olabilecek ilk uygulamadır. Bu nedenle Topuz transferindeki hassasiyetleri için Fenerbahçe'yi kutlamak gerekir.
Çinli filozof Konfüçyüs "Kendine yapılmasını istemediğini başkasına yapma" der. Nasıl mı? Arda Turan kimin futbolcusu? Galatasaray'ın.
Sözleşmesi ne zaman bitiyor? Uzatıldığı söylense de TFF kayıtlarına göre 31 Mayıs 2012'ye kadar sürüyor.
Yani Arda Galatasaray'ın halen sözleşmeli futbolcusu. Sayın Yıldırım'ın sözleşmesi devam eden Arda'ya gördüğü her yerde "Seni alacağım" demesi FIFA kurallarına uygun mu? Eğer uygunsa Topuz olayındaki stratejileriyle bu söylemler ne kadar bağdaşıyor?

SENNA İÇİN NE DEMİŞTİ?
Sayın Yıldırım'a bir şey hatırlatayım:
Tarih 12 Eylül 2008. Fenerbahçe TV'deki Futbol Zirvesi'nde Sayın Yıldırım medyanın Villarreal'den Senna hakkındaki sorusuna şöyle yanıt veriyordu:
"Senna, 17. maddeden dolayı gelebilirdi. Siz her gün yazdınız; 'Bu gelecek, gelecek' diye. Eğer biz bunu alsaydık sportif ceza alacaktık."
O gün medyaya bu hassas durumu anlatan, sözleşmesi devam eden futbolcuya teklifte bulundukları için ceza alabileceklerini dile getiren Sayın Yıldırım, Topuz'u alırken uyduğu ve uyduğundan övünerek bahsettiği FIFA kurallarını konu Arda olunca unutuyor mu? Üstelik Sayın Yıldırım sadece F.Bahçe'nin değil, Kulüpler Birliği'nin de başkanı... Bence iki katı dikkat etmeli.
Ancaaak! Asıl hata Sayın Yıldırım'da değil, onun bu stratejisine sessiz kalan Galatasaray yönetiminde. Çünkü sözleşmeli futbolcusunun aklının çelinmesine, en azından karışmasına göz yumuyorlar. Arena Özel'de Sayın Yıldırım Sayın Polat'tan Arda'yı istemiş ve "Hayır!" yanıtını almıştı. Arda transferini sürekli kaşımak FIFA kurallarına göre suçtur. Galatasaray yönetimi, bu konuda bir açıklama yayınlamalı, hatta federasyona başvurmalıdır. Sadece Arda'ya zam yaparak işe nokta koyamazlar. Çünkü Sayın Aziz Yıldırım bu stratejisiyle Galatasaray yönetimini ezmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA