Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

"Ali Sami Yen" ifadesi kompleks oluşturmamalı

SABAH Gazetesi, Türk Telekomünikasyon AŞ'nin Galatasaray'ın yeni stadı için "Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena" adını kullandığı gerekçesiyle yargıya başvurup bilirkişiden tespit istediğini yazdı. Şirket, buna gerekçe olarak kulüp ile aralarında imzalanan anlaşmada stadyumun isminin belirlenme hakkının münhasıran kendilerine verildiğini belirtti. Ben de bunun sözleşmede bulunduğunu biliyorum. Galatasaray, Ali Sami Yen Stadı'ndan Aslantepe'ye geçerken kulübün kurucusunun ismini de yeni mekanına taşıyacağı dile getiriliyordu. Ama açılış davetiyesinde "Ali Sami Yen" isminin bulunmamasıyla haklı olarak bir kriz ortamı oluştu. Camia, Ali Sami Yen isminin yeni statta da yaşatılmasını istiyor. Türk Telekomünikasyon AŞ ise "Sözleşme gereği ben karar veririm" diyor.

ESKİ STADIN DA İSMİ YOKTU
Stadyum isimlerinin sadece sponsor adıyla anılmasına Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü mevzuatı ne kadar izin veriyor, ayrı bir tartışma konusu. Beşiktaş örneğini yaşadık. BJK İnönü Stadı'na da Fiyapı isim sponsoru oldu ama stadın adına sadece ekleme yapılabildi ve BJK Fiyapı İnönü Stadı adı ortaya çıktı. Türk Telekom, G.Saray'ın yeni mabedi için "İsmi yoktu" diyebilir. Ama Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen Stadı'nın da 1940'larda inşaat öncesi maçlar yapılırken ismi yoktu. Açılışla birlikte "G.Saray Ali Sami Yen Stadı" olarak genel kurul kararıyla isim konuldu.
Endüstriyel futbolda sponsor isimlerine soğuk bakmamak lazım. Yıllarca spora sponsor çekebilmek için ter döktük. Bu konuda yasa bile çıkarıldı. Dünyaya baktığımız zaman birçok köklü kulübün stadyum isimlerinde bugün sponsorlar var. Arsenal-Emirates Stadı, Bayern Münih-Allianz Arena, Schalke-Veltins Arena, Borussia Dortmunt-Signal Iduna Park gibi... Ancak şöyle bir gerçek daha var. UEFA, kendi turnuvalarında bu isimleri kullanmıyor. Arsenal Stadı, Fussball Arena Münih, Arena AufSchalke gibi isimleri kullanıyor. Yani G.Saray Avrupa Kupaları'na katıldığında UEFA'nın listesinde stadın ismi "Türk Telekom Arena" olamayacak.

TELEKOM'A ÖNERİM
Değerlerine kıymet vermek Türk insanının karakterinde var. Örf ve adetlerimize, geçmişimize, büyüklerimize her zaman bağlıyız. Türk Telekomünikasyon AŞ yetkilileri "Ali Sami Yen Spor Kompleksi" ifadesine bence takılmamalı. Çünkü Ali Sami Yen asırlık çınarın kurucusudur. Bu ismi skorborddan kazıyabilirsiniz, ama G.Saraylılar'ın gönlünden söküp atamazsınız. Eskişehir maçında "Ali Sami Yen" isminin silindiği skorbordlardan birinin yer aldığı Güney Tribünü'nde "Ali Sami Yen Hell" yazan pankartı sökemeyeceğiniz gibi...
25 milyon Galatasaraylı içerisinde evinden, cebinden telefon görüşmelerini Türk Telekom ve alt kuruluşları üzerinden yapan çok büyük bir kitle var. Bence Türk Telekomünikasyon AŞ yöneticileri "Ali Sami Yen Spor Kompleksi" ismini kompleks haline dönüştürmemeli. Sorunlar sürtüşerek değil, uzlaşarak ve sempatiyle çözülür.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA